Vindarna blåser mot högre kräftpriser

– Kräftan är den nya hummern

2022-12-30+ Blåst och uppnådda årskvoter har pressat upp kilopriset på kräftor. Ett kilopris som har passerat hummerns.

Gott om julansjovis – men dyrare

Kungshamns-fabriken kör ”ända in i kaklet”

2022-12-10 – Vi har ingen brist på råvaran till Janssons frestelse. Det ser väldigt mycket bättre ut än det gjort på flera år. Vi har fått tag på riktigt fin råvara både vad gäller kvalitet och storlek på skarpsillen, så nu kör vi ”ända in i kaklet”.
Det säger Bengt Lorentsson, råvaruinköpare vid Abba/Orkla i Kungshamn.
Däremot blir ansjovisen dyrare i år och det har hittills inte kommit in någon skarpsill fångad på svenskt fiskevatten till Kungshamn denna säsong.

150 ton skarpsill från Nordsjön till Kungshamn

2022-11-05+ Sjövägen har Abba/Orkla i Kungshamn inte fått någon skarpsill ännu denna säsong. Däremot blev det stora leveranser landvägen till Kungshamn under tisdag och onsdag.
– Vi har fått 150 ton skarpsill fångad i Nordsjön av Astrid Marie, säger Bengt Lorentsson, råvaruinköpare vid Abba/Orkla.

Svanen fångade ovanlig haj i sin trål

2022-11-01+ När fiskefartyget Svanen trålade på Skagerrak, i höjd med Lysekil, i början av förra veckan visade det sig att de fått en mycket ovanlig haj i sin fångst.

Den omskrivna blå hummern förblir blå

Har flyttat in i stora plattfiskakvariet på Havets Hus

2022-10-07+ I förra veckan fick Henrik Wassén och sambon Lena Öhrnberg upp en blå hummer, strax utanför Fiskebäckskil. De flesta tänkte förmodligen den blir snart röd. Så blev inte fallet, Henrik och Lena har skänkt hummern till Havets Hus, där nu allmänheten kan besöka den.

Skarpsillfisket inleds i Bohuslän

2022-10-05+ Nu inleds höstens skarpsillfiske i Bohuslän. Först ut att söka efter ansjovisråvaran är Lysekils-båten Lagun.
– Det kan bli några fler mindre båtar som börjar fiska senare på säsongen, säger Bengt Lorentsson, råvaruinköpare vid Abba/Orkla i Kungshamn.

Video: Skaftöbo fångade blå hummer

2022-09-29+ Henrik Wassén och sambon Lena Öhrnberg fick en rejäl överraskning när de vittjade sin hummertina i torsdags. "Vi trodde inte våra ögon", säger Henrik.

Sparsamt med hummer första fiskedagen

2022-09-28+ Det blev en sparsam hummerstart för yrkesfiskaren Bobo Royson i Grundsund. Fyra humrar med sig hem på 18 burar, en och annan romhona och några för små blev det första fångstdagen.
– Vi har mestadels fiskat kräftor idag, men jag ville se om hummern krupit eftersom jag ska ut med ett gäng på fisketur imorgon onsdag, berättar Bobo.

Premiärhummer för 7000 kronor kilot

En tiondel av fjolårspriset vid Göteborgs fiskauktion

2022-09-28+ 7000 kronor. Det blev kilopriset för de första humrarna som såldes på Göteborgs fiskauktion under tisdagen.
Det var en fiskare från Strömstad som landat två humrar på drygt ett kilo.