Fritidshus ordentligt skadat i brand – räddningstjänsten eftersläcker

2019-08-26 Vid två minuter i åtta på måndagsmorgonen larmades räddningstjänsten ut till ytterligare en villabrand. Denna gång var det en villa i Svee på Härnästet som hade börjat brinna.

Vid halv nio uppger SOS Alarm att räddningstjänsten befinner sig på platsen men styrkan på plats har inte rapporterat tillbaka ännu.

– Det är fler styrkor på väg till platsen och vi har också en ambulans som är larmad till platsen, säger Annelie Ahlqvist,  Teamleader på SOS Alarm.

Nu befinner sig två styrkor, Lysekil och Brastad på platsen och de har fått understöd av Kungshamn i ett första skede men den styrkan har vänt hem.

– Det är en fullt utvecklad brand och räddningstjänsten har påbörjat en släckning på utsidan av huset, säger Thomas Sunnerdahl, räddningschef i beredskap vid Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Enligt Thomas Sunnerdahl är det ett fritidshus som brunnit.

– Vi har jobbat med en utvändig släckning och två styrkor befinner sig på platsen. Läget är just nu stabilt och vi har påbörjat eftersläckningsarbetet. Men huset är totalskadat, det är en slarvigt uttryck men det är ordentligt skadat, säger han.

Det ska inte finnas några uppgifter på skador i nuläget.

Karl-Fredrik Petzäll, räddningsledare vid Mitt Bohusläns Räddningstjänstförbund, som var först på platsen berättar att när han konstaterat att det brann ska ha kastat in en så kallad släckgranat.

– Den fungerar ungefär som en handgranat men innehåller en kemisk laddning med pulver. För att den ska få bäst effekt ska alla fönster vara hela och det var det inte i det här fallet, säger han.

Räddningsledaren uppger även att den enda personen som ska ha befunnit sig i närheten av branden är sonen till husägaren, som bodde i grannhuset.

– Son är skärrad men inte skadad fysisk, säger Karl-Fredrik Petzäll.

Enligt Karl-Fredrik Petzäll tror man att branden startat under ett tidigare skedde på morgonen. I alla fall har grannar som bor i närheten känt en gummiaktig lukt vid den tiden.

– Inuti är det helt utbränt och fritidshuset är bortom räddning men komplement byggnader runt huset har kunnat räddas, säger han.

Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i Region Väst, uppger att det inte ska finnas någon misstanke om brott i samband med branden.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv