Bokrean startar den 25 februari och då blir det en strid ström av besökare till bokhandeln, hoppas Hasse Ekbrand, som gärna vill bli av med de fem ton böcker som har levererats.

”Vi ska sälja fem ton böcker i Lysekil”

Bokrean närmar sig

2015-02-18 Att motionera och läsa böcker är ett bra recept för att hålla sig i form.
En som kan intyga detta är Hasse Ekbrand, 73, som i förra veckan avverkade 40 mil på längdskidor i norska fjällen och denna vecka lastar 5 ton med böcker tillsammans med personalen på Akademibokhandeln inför den stundande Bokrean.

– Det finns inget bättre än böcker och skidåkning, säger stadens bokhandlare.
Han medger dock att han är lite sliten i kroppen.
– Jag känner mig fortfarande som 29 år i knoppen, men inte i kroppen, den har blivit lite äldre, säger han.
Bokrean startar den 25 februari och då blir det en strid ström av besökare till bokhandeln, hoppas Hasse Ekbrand, som gärna vill bli av med de fem ton böcker som har levererats.
– Det är skönt att ha Bokrean i samma lokal som jag är i annars, det var mer slit förr när jag öppnade tillfälliga lokaler för rean, säger Hasse Ekbrand.

Bokrean – en tradition sedan 1920-talet

Ända sedan 1920-talet har det varit speciella reaveckor inom bokbranschen.
För bokhandeln är bokrean en av årets viktigaste perioder, och tidigare var den viktigare än julhandeln. På senare tid har intresset för bokrean dock minskat, och julhandeln är numera större.

Många butiker öppnar extra tidigt på bokreans första dag, och vissa öppnar redan vid midnatt.
Det trycks ibland upp särskilda reaupplagor av populära böcker, ofta på sämre papper. Den överväldigande majoriteten titlar som erbjuds på rean är dock originalutgåvor, eller identiska nytryck.
Medias intresse ökade på 1950-talet
Bokrean började redan i slutet av 1920-talet då bokförlagen ville få sålt sina restupplagor. Under 1930-talet började förlagen enas om bestämda datum varje år, runt den 15 februari. Redan då diskuterades startdatumen och bokrean fick inte ligga för nära julhandeln. Under 1950- och 60-talet ökade medias och allmänhetens intresse för bokrean som då blev ett gigantiskt jippo. Intresset för bokrean sjönk under 1970-talet, bland annat på grund av att många böcker återkom på bokreorna flera år i rad, att det blev svårare att ”fynda” och att reapriserna ansågs för höga. Även bokförsäljning genom bokklubbar och stora varuhus blev en stor konkurrent till bokhandlarna.
Populariteten ökade igen på 1980-talet
För att vända de dåliga försäljningssiffrorna och bokreans dåliga rykte vidtogs många åtgärder i slutet av 1980-talet. Specialupplagor och kartonageböcker rensades bort och rejäla prissänkningar infördes. Dessa åtgärder var lyckade. Bokrean fick tillbaka sitt goda rykte och försäljningen ökar fortfarande. Både fysiska butiker och internetbokhandlar deltar i bokrean.

Publicerad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv