Elen Kifle och Sandra Dahlén jobbar inte med pekpinnar på sina föreläsningar. ”Vi pratar inte om det här som någon hälsofråga utan mer som en

”Vi röker inte skiten – vi säljer den bara”

A Non Smoking Generation besökte Lysekil

2014-12-19 ”A Non Smoking Generation” har besökt 30 000 elever under höstterminen. Lysekil var en av de sista stoppen på föreläsningsresan genom Sverige. Tobak odlas i stor utsträckning i fattiga länder. Projektet ”Tobaksbarn 50 kronor och barnarbete på köpet”, handlar om just detta.

Elen Kifle och Sandra Dahlén är föreläsare för organisationen. De utgår från Göteborg och har södra Sverige som arbetsfält.
– Vi kör inte med pekpinnar eller berättar om hur farligt det är att röka och så här kommer dina lungor att se ut om några år. Så är det inte alls, vi pratar inte om det här som någon hälsofråga utan mer som en moralisk och politisk fråga. Och många blir väldigt berörda, förklarar de.
Föreläsningarna började för elever på Gullmarsskolan och sist ut var gymnasieelever på Campus Väst.
Projektet heter ”Tobaksbarn 50 kronor och barnarbete på köpet”.

Något att relatera till

– På tobaksplantagen är det vanligt förekommande med barnarbete. Eleverna blir ofta tagna och berörda, vi berättar och visar filmklipp med barn och ungdomar i deras egen ålder och yngre. Det är något man kan relatera till, men oj, min lillebror är ju 13 år precis som pojken i filmen.
– De här tobaksodlarna lever under verkligen dåliga förhållanden, tobaken är farlig i sig att arbeta men också bekämpningsmedlen som används, vilket påverkar deras hälsa mycket. Speciellt barnen vars kroppar är mer känsliga, förklarar Elen och Sandra.
Föreläsarna diskuterade med eleverna om vems ansvar det faktiskt är med konsekvenserna som tobaken ger, för de som jobbar med den och de som nyttjar tobaken. Är det konsumentens, tobaksbolagens eller politikernas ansvar? Det var frågor som diskuterades under den interaktiva föreläsningen.

Namnunderskrifter

– I det här projektet finns en handledning för lärare. Så de kan ta de här diskussionerna vidare med sina elever.
– Det finns även kampanjer med flygblad som man kan dela ut samt att en funktion där man som elev kan skriva under med sitt namn för att vara med och påverka, berättar de.
Meningen med namn­underskrifterna är att visa sitt ogillande för tobaksindustrin och att de använder sig av barnarbete i sin verksamhet.
– Mer än de vidriga förhållandena arbetarna på fältet utsätts för kan man också känna sig lurad av tobaksbolagen som konsument. Hur de använder sig av tillsatser i cigaretterna för att beroendet ska bli starkare. Många blir förbannad för att inte den här informationen finns. Elever har sagt till oss; ni måste ut och berätta för fler, överallt, så alla får den här vetskapen, påpekar Elen och Sandra.
Tobaksindustrin är en miljardindustri men det finns länder som infört hårdare tag mot tobaken och dess påverkan i samhället.
– I Australien har man infört neutrala paket, cigarrettaskarna är olivfärgade, ser likadana ut och med jobbiga varningsbilder. Produktnamnet får exempelvis inte stå på paketen.
Andra som också kommit en bit på vägen är Norge där exponeringsförbud införts. Produkterna måste vara undangömda för konsumenten.
– I Sverige, har det inte hänt så mycket sedan 2004 med rökfria caféer och restauranger. Det är prat på att det ska bli rökfria entréer, busshållsplatser och så vidare, vi hoppas på detta. Arbetet måste fortsätta, säger Elen och Sandra avslutningsvis.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv