Skogsbrand tog fyr igen

2019-04-23 Vid tio i ett på tisdagseftermiddagen fick räddningstjänsten in ett larm om en skogsbrand i närheten av Askum, Sotenäs kommun. Branden ska ha startat i en bergslänt i närheten av ett hus. Under onsdagen fick räddningstjänsten rycka ut vid två tillfällen på onsdagen för att släcka branden som startat igen.

– Vi har en skogsbrand här, jag kan inte prata just nu, sade Gunnar Ohlén, vid Sotenäs Räddningstjänst, innan han hänvisade till Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.
Enligt Tony Karlsson, inre befäl vid Närf, deltog även de med understödande resurs under släckningsarbetet i Askum.
– Det är Sotenäs som håller i släckningen, vi finns med som understödande enhet, så jag kan inte säga så mycket mer, säger han.
Tog timmar att få kontroll
Vid tio i tre på tisdagseftermiddagen meddelade Gunnar Ohlén, vid Sotenäs Räddningstjänst, att branden var under kontroll.
– Branden har startat i närheten av Askums kyrka och vi har den nu under kontroll. Området som brunnit är 50X100 meter stort och vi kommer att vara kvar i en timme eller kanske en och halv timme till. Under den tiden räknar räddningstjänsten med att ha släckt alla glödhärdar som fortfarande finns på platsen. Av de fyra styrkor som deltagit i släckningsarbetet var det två som stannade kvar och utföra arbetet med glödhögarna.
Enligt styrkeledaren är det enbart skog och buskar som brunnit.
– Men det har varit svårsläckt då det har varit blåsigt och elden hoppat mellan platser, säger Gunnar Ohlén.

Vid strax innan sju på onsdagsmorgonen fick Sotenäs Räddningstjänstförbund släcka en branden som startat igen. Ett par timmar senare, vid 10-tiden, fick räddningstjänsten åter ett larm om att skogsbranden blåsa upp igen. Enligt SOS Alarm skickades en resurs för att hantera den återtända skogsbranden.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv