Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) och oppositionsrådet Ulf Hanstål (M) menar att kompetens alltid går före bostadsort.

Vem bor här? Bara två i kommunledningen

2023-11-30 Endast två av elva i kommundirektörens ledningsgrupp är folkbokförda i Lysekil.
– Givetvis skulle man önska att alla som jobbar i vår kommun även bor här och betalar skatt, konstaterar Ulf Hanstål, oppositionsrådet (M).

Lysekilsposten har undersökt hur många av de som sitter i kommundirektörens ledningsgrupp är folkbokförda i Lysekil. Av de elva personerna som ingår i gruppen är det nio som pendlar till jobbet. Därmed hamnar även deras skattepengar i deras hemkommuner såsom Uddevalla, Vänersborg och Göteborg.
Jan-Olof Johansson, kommunalråd (S) skriver i en kommentar till LP att kompetens går före folkbokföringsadress.
– Vi går framför allt efter kompetens när vi väljer vilka som ska jobba hos oss, inte efter var de är folkbokförda, skriver han.

Svårt att villkora
Oppositionsrådet Ulf Hanstål delar uppfattningen att det är viktigare med rätt kompetens och tillägger att folkbokföringsadress även är svårt att villkora i en anställning.
– Givetvis skulle man önska att alla som jobbar i vår kommun även bor här och betalar skatt. Men det är svårt att villkora detta vid anställning och jag är av uppfattningen att det är viktigare med rätt kompetens än bostadsort, kommenterar han.

Publicerad: Uppdaterad:
Emilia Halling Dageby
Nyhetsarkiv