Lisa Possne Frisell plockar skräp under Nordiska kusträddardagen 2019. Foto: Louise Johansson

Västra Götaland plockar skräp på lördag

2019-09-20 Från Skurup i Skåne till Luleå i Norrbotten kommer människor på lördag att gå ut och plocka skräp under den årliga Håll Sverige Rent-dagen. Två av deltagarna är Kronprinsessan och prinsessan Estelle. Sammanlagt kommer minst ett 70-tal skräpplockningar att äga rum, varav tolv i Västra Götaland.

– Nedskräpning förstör våra hav, våra städer och vår natur. Och det enda sättet att stoppa nedskräpningen är att vi slutar skräpa ner. Därför gör det mig väldigt glad att så många ska vara med och plocka skräp på lördag, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.
Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day, som under förra året samlade 13 miljoner människor från 144 länder.

Åtta svenska städer deltar
Håll Sverige Rent arrangerar skräpplockningar och event i åtta svenska städer på lördag. Därutöver har frivilliga hittills anmält drygt ett sextiotal event, från Skurup i Skåne till Luleå i Norrbotten. Kronprinsessan deltar i skräpplockningen tillsammans med prinsessan Estelle. I Göteborg arrangerar Håll Sverige Rent en skräpplockning på Chalmersplatsen. Därutöver har frivilliga i Västra Götaland hittills anmält att de kommer att göra minst elva skräpplockningar.
– Att plocka skräp handlar inte om att städa, utan om att öka medvetenheten om de problem som nedskräpningen orsakar. Genom att plocka skräp kan vi tillsammans hjälpas åt att ändra beteenden och visa andra att det inte är okej att skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.
De senaste åren har alltmer uppmärksamhet riktats mot problemet med plast i haven. Och världen över tas nu krafttag för att minska användningen av engångsplast. EU har klubbat nya direktiv och i Sverige utreds ett förbud mot engångsmuggar.
– Allt fler ser att det finns ett tydligt samband mellan vår egen livsstil och miljökatastrofen med plast i haven. Därför är det väldigt glädjande att regeringen nu har föreslagit ett förbud mot engångsmuggar av plast. Men om vi ska vända trenden måste alla bidra – till exempel genom att plocka skräp på lördag, säger Johanna Ragnartz.

Fakta: Håll Sverige Rent-dagen
Håll Sverige Rent-dagen är en del av den globala World Cleanup Day, som under förra året samlade 13 miljoner människor från 144 länder.
Under lördagen arrangerar Håll Sverige Rent event i åtta svenska städer, från Lund till Umeå. Alla som vill vara med kan registrera ett eget event i skräpplockarappen Skrappen.
Mer information om Håll Sverige Rent-dagen finns på: hsr.se/hsr-dagen

Fakta: Nedskräpning
Skräp på land blir skräp i havet. 80 procent av allt skräp i havet kommer från land.
60–90 procent av allt skräp i havet är plast. Plasten i havet försvinner aldrig – i varje fall inte inom en överskådlig framtid.
Nästan åtta av tio svenskar tycker att nedskräpning är ett stort eller mycket stort problem.
Nedskräpningen beräknas kosta svenska kommuner runt två miljarder om året.
Undersökningar visar att skräpiga områden förknippas med otrygghet och att man inte vill bo i ett område där det är nedskräpat. Skräpiga miljöer drar också till sig mer skräp, då fler tycker det är okej att skräpa ner, enligt forskningen.
Källa: Håll Sverige Rent

Publicerad:
Nyhetsarkiv