Fullspäckat program under Västerhavsveckan

2022-08-11 I måndags var det Lysekils tur att vara värd för Västerhavsveckan. Årets turnerande efter Bohuskusten startade i Fjällbacka. Skolskeppet T/S Kvartsita låg vid Anderssons kaj liksom Sjöfartsverket, som för året seglar tillsammans längs kusten. Med på resan, som avslutas på lördag på Marstrand, är också Göteborgs Universitet och den ideella föreningen Strandstädarna.

Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön med olika aktiviteter. Syftet är att öka engagemanget för och kunskapen om Västerhavets miljö.
På Anderssons kaj i Lysekil bjöds det på lite olika aktiviteter.
Toppsegelskonaren Kvartsita välkomnade besökarna att utforska båten, som är med under hela veckan.
– Kvartsita var med förra året när Grundsund och Lysekils kommun stod som värd för Västerhavsveckan. I år är vi med under hela veckan och seglar för Västkuststiftelsen och vår slogan för det här evenemanget är ”ett skepp som kommer lastat med renare hav”. Med oss på resan har vi Strandstädarna och forskare. Sjöfartsverket är också med under veckan för att visa och informera om sin verksamhet, berättar Wiggo Lander, kapten på Kvartsita och ordförande i Skaftö Kuttern.

Strandstädning
I år invigdes Västerhavs­veckan i Fjällbacka.
– Det blev en stor tillställning som drog väldigt många besökare i lördags. Vi seglade sedan vidare till Kungshamn och därefter till Lysekil. Vi fortsätter till Käringön ikväll och seglar vidare till Skärhamn, för att sedan gå runt Tjörn till Stenungssund och så avslutar vi i Marstrand på fredag, förklarar Wiggo.
Strandstädarna utgår från varje hamn de besöker med frivilliga som vill städa stränder.
Hans Jansson är ordförande i den ideella föreningen Strandstädarna och var på plats i Lysekil.
– Vi har erbjudit intresserade via nätet att anmäla sig följa med ut och städa. Det är ganska korta turer på cirka 1,5 timma. Men ändå vi har fått ihop åtta, nio säckar som vi plockat på sammanlagt tre timmar, berättar Hans.
Strandstädarna har varit med på Västerhavsveckan de senaste fyra-fem åren.
– Vi jobbar för en ren Bohuskust. Det är viktigt att belysa det här med plasten och vad som håller på att hända om vi inte jobbar med de här frågorna. Vi är helt och hållet en ideell förening som lever för att få in sponsorpengar, men också alla fantastiska människorna som hjälper oss att städa och det goda samarbetet vi har med kommunerna, Västra Götalandsregionen och Västkuststiftelsen, fortsätter Hans.
Lysekils kommun var på plats genom klimat- och miljöstrategen Linnea Lämås.
– Vi är medarrangörer till den här dagen när Västerhavsveckan besöker Lysekil. Idag representerar jag kommunen för att sprida information om klimatfrågor till medborgarna. Här kan man få räkna ut sitt klimatavtryck och hur många jordklot som behövs om alla i världen om alla skulle ha samma livsstil som en själv, sedan kan man också fylla i ett formulär online, se vilka områden som påverkas mest – om det är transporter, hur man bor, äter eller konsumerar.

Hur ligger besökarna till?
– De flesta har tagit med sig länken hem, de verkar lite rädda för resultatet och vill hålla det hemligt. En här idag sa att de skulle ha skämskudden beredd, men också att det skulle bli spännande att få se resultatet, säger Linnea.
Sjöfartsverket visade upp en lotsbåt på Anderssons kaj.
– Det är andra gången vi är med på Västerhavsveckan som har ett viktigt budskap och vill visa upp vår verksamhet. Det finns mycket att berätta om Sjöfartsverket med allt från rekrytering, våra isbrytare och verksamheten i stort. Vi har också en sjöräddningsövning tillsammans med Sjöräddningssällskapet, där vi visar hur det går till när man livräddar med helikopter och ytbärgare, berättar Annika Johnsson, kommunikatör på Sjöfartsverket.
Det fanns också forskare på plats från Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium. De visade upp blåskrabban, som inte hör hemma i våra vatten samt vår strandkrabba, för att kunna urskilja dem från varandra. Och hittar man en blåskrabba är uppmaningen att trampa ihjäl den.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv