Ett efterlängtat vårtecken vid Hornborgarsjön har skymtats under tisdagsförmiddagen. Foto: länsstyrelsen Västra Götaland

Vårtecknet: Första tranan vid Hornborgarsjön

2024-02-20 Ett vedertaget vårtecken har kommit till Sverige. Under tisdagen skådades den första tranan vid Hornborgarsjön, skriver länsstyrelsen Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Under tisdagsförmiddagen skymtades den första tranan vid Hornborgarsjön. Ett efterlängtat vårtecken för många.
– Jag längtar till våren så jag blev glad över att se den. Men även om vårens tranor är häftiga så tycker jag att hösten är ännu mer magisk. Då ser jag flockar av tranor lyfta i soluppgången och sedan stora flockar flyga ut till sjön när solen går ner, säger Lasse Karlsson i ett pressmeddelande från länsstyrelsen Västra Götaland. Han jobbar intill Dagsnäs i södra delen av Hornborgarsjön och var den som såg tranan.

De tranor som anländer tidigast till Hornborgarjön på våren tillhör ofta de omkring 30 par som häckar på platsen, skriver myndigheten i pressmeddelandet. Från att den första tranan har setts tar det ett par veckor innan det stora antalet tranor samlas vid sjön. Och med det ökande antalet tranor lockas även åskådarna till naturreservatet.
– Vårens första trana är alltid efterlängtad. Vi är många som längtat efter våren och nu är det, förutom alla flyttfåglar, även många besökare som hör av sig till oss och vill komma hit. Det är ett minst lika roligt vårtecken som själva tranan, säger Sofie Stålhand platschef vid Horborgarsjön i pressmeddelandet.

Publicerad: Uppdaterad:
Emilia Halling Dageby
Nyhetsarkiv