Den cirka tio meter långa valen hade fastnat under en brygga i Fisketångens hamn söder om Kungshamn. Foto: Zebastian Såthén

Val fastnade under brygga i Fisketången

2014-12-23 En val, uppskattningsvis tio meter lång, hade i måndags fastnat under en brygga i Fisketångens hamn söder om Kungshamn.
Det var vid 15.30 valen upptäcktes och räddningsarbetet höll på långt in på kvällen.

Kustbevakningens enhet KBV 032 skickades till platsen för att vara behjälpliga från sjö­sidan.

De rapporterar att efter ett flertal försök att få ut valen, som verkade ha fastnat i något rep eller liknande på botten, lyckades valen simma ut ur hamnen av egen kraft klockan 21.15.

Bevittnade händelsen

Beppe och Zebastian Såthén, passerade förbi och bevittnade händelsen på nära håll.

– När vi kom var det fem-sex personer som försökte rädda valen. De hade tagit dit en truck för att kunna lyfta på bryggan. Vi förstod ganska omgående att det var en val. Det är grunt inne vid bryggan så halv­a valen låg ovanför vatten­ytan, berättar Beppe och Zebastian, som filmade delar av räddningsinsatsen.

Ett hundratal åskådare

Det blev snart fler för att hjälpa till med räddningsarbetet.

– Uppskattningsvis var det cirka tio personer som hjälptes åt och när vi lämnade hamnen var där säkert ett hundratal personer som kommit för att få se valen.

Senare kom också Kust­bevakningen och Räddningstjänsten till platsen, berättar killarna, som båda var hemma för att fira jul i Kungshamn.

Beppe och Zebastian, hörde senare från Kustbevakningen att de rörde sig om en knölval. Lysekilsposten har inte lyckats få några fler uppgifter om valen mer än att valen hade stora sårskador på ryggen som den antagligen fått när den fastnade under bryggan.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv