Vaccinbedragare ringer runt till äldre

2021-03-18 På torsdagen blev en äldre person (75+) i Lysekils kommun uppringd av en kvinnlig vaccinbedragare. Kvinnan utgav sig för att jobba på Närhälsan och erbjöd sig att boka in en tid för pfizervaccin, om hon fick personnumer och bankid.
– Närhälsan efterfrågar aldrig denna information när vi ringer våra patienter och skall boka tid för vaccination, säger Elin Hansson, chef på Närhälsan i Lysekil.

Nyligen blev en kvinna i 80-årsåldern i Torslanda uppringd av en man som sa sig ringa från en vårdcentral. Men i själva verket ville mannen ha tillgång till kvinnans bankuppgifter. Bedragare som härjar i spåren av vaccinationerna mot covid-19 är ett bekymmer för såväl den som drabbas som av vården.

– Vi har en samverkan och dialog med polisen och får information om att det förekommer bedrägeriförsök. Och jag tror att mörkertalet är stort, många anmäler inte, säger Peter Toomar, regionutvecklare på VGR:s enhet för säkerhet och beredskap.

Därför uppmanar Västra Götalandsregionen alla att ha koll på vad som gäller för vaccinationerna mot covid-19.

Vården kommer aldrig begära pengar för vaccinering mot covid-19.
Vården kommer i samband med vaccinationerna aldrig över telefon be dig använda bankID, bankdosa eller annan legitimationshandling.
Är du osäker på vem som ringer, lägg på och ring själv till din vårdcentral.
Bedragaren som ringde kvinnan i Torslanda sa att hon blivit slumpmässigt utvald för att få boka in sig på en vaccination mot covid-19. Och om hon ville kunde hon få välja vaccin om hon betalade 39 kronor extra. Bedragaren fick kvinnan att ta fram sin bankdosa och knappa in några siffror.

Bedragarna kan ha dina personuppgifter
Bedragarna är ofta väldigt skickliga och hittar hela tiden på nya sätt för att försöka luras. Det kan ha personlig information om dig, de upplevs som trovärdiga och påstår ofta att det är bråttom så att man stressas att ta felaktiga beslut. Det behöver inte vara pengar de är ute efter i samtalet, utan det kan också handla om att bedragaren vill få dig att använda ditt bank-id eller liknande.

– Många vill ha vaccin så fort som möjligt och det är klar att man blir glad om någon ringer. Men om något vill ha betalt eller vill att du ska använda dina personuppgifter, koder, bankdosa eller bank-id så handlar det om bedrägeri, säger Peter Toomar.

Videon nedan kommer från Polisen och är ett exempel på hur det kan låta när bedragare ringer.

Prata med anhöriga

Västra Götalandsregionen har sedan inledningen av vaccineringen upprepade gånger berättat att vaccinet är gratis och att inget bank-id krävs när vården ringer upp för att boka tid. Det står dessutom på det vykort som skickats ut till alla över 85 år och många medier rapporterar återkommande om bedragarna.

–  Vi försöker ge alla i samhället relevant information men tyvärr är vissa individer inte uppdaterade om vad som gäller.  Men det är viktigt att man har kännedom om vad som gäller när vården ringer upp, om hur en bokning går till och det är viktigt att man pratar med vänner och anhöriga som kanske inte har koll på det, säger Peter Toomar.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv