Det utökade eldningsförbudet trädde i kraft klockan 12 i onsdags och gäller tills vidare. Foto: Pixabay

Utökat eldningsförbud i området

All grillning på allmän plats förbjuden

2018-07-19 Från och med klockan 12 i onsdags gäller utökat eldningsförbud i Lysekil och Munkedal. Det utökade förbudet innebär att det nu är förbjudet med all sorts grillning på allmän plats.

Just nu rasar ett 40-tal skogsbränder runtom i hela Sverige. I Västra Götalands län brinner det just nu i skogarna utanför Färgelanda. Branden har varit aktiv i en vecka och man har fått ta in förstärkning från bland annat militären och räddningstjänsten från Sotenäs.

”Ber på våra bara knän”
Under onsdagen gick Länsstyrelsen i Västra Götalands län ut på sin facebooksida och vädjade allmänheten att vara försiktiga.
”Vi ber dig nu på våra bara knän. Var oerhört försiktig med allt som kan slå gnistor. Det krävs i dagsläget nästan inget för att elden ska ta sig i vår fnösktorra natur.”
Förutom branden i Färgelanda har Västra Götaland varit ganska förskonade från bränder i sommar. Lysekilsposten har tidigare rapporterat om en brand i Hedekas under helgen som gick, och en mindre skogsbrand i Håby under tisdagen.

Ingen grillning
Förbundschefen på räddningstjänsten Mitt Bohuslän, som innefattar Uddevalla, Munkedal och Lysekils kommun, beslutade under onsdagen om att införa ett utökat eldningsförbud i de tre kommunerna. Eldningsförbudet innebär att all öppen eld är förbjuden. Förbudet omfattar också all form av grillning, både med engångsgrill och på iordningsställd grillplats. Grillar får inte användas i någon form på allmän plats, eller på annans mark. Man får grilla på sin egen tomt, men räddningstjänsten uppmanar till försiktighet även där. Räddningstjänsten uppmanar vidare till mycket stor försiktighet vid all typ av aktivitet som kan orsaka brand i terrängen.
– Det är väl egentligen en skärpning av det rådande eldningsförbudet. Vi vill inte hamna i samma läge med bränder som i Dalarna och i Jämtland, säger Bernt Eriksson, förbundschef på räddningstjänsten Mitt Bohuslän till Bohusläningen.

Publicerad:
Nyhetsarkiv