Sea Twirls vd Gabriel Strängberg (t.v) tror starkt på idén att placera flytande vindkraftverk i havet. Företagets mål är att bli ledande inom offshore vindkraft inom en fem- till tioårsperiod. Arkivbild: Thomas Andersson

Utökade tester på flytande vindkraftverket i Gullmarn

Ett år har gått sedan verket sattes ut – ledningen i SeaTwirl nöjd hittills

2016-07-30 Nu har det flytande vindkraftverket varit på plats i vattnet utanför Fridhemsvarvet i Lysekil i ganska precis ett år.
– Vi är mycket nöjda och stolta över att verket klarat av alla årstider med bland annat höst- och vinterstormar, säger Gabriel Strängberg, vd i företaget SeaTwirl som står bakom den ovanliga kraftverkskonstruktionen.

De flesta av de vindkraftverk som finns i Sverige idag står på fundament på land. Men företaget Sea Twirl, som grundades 2012, utmanar den traditionella tekniken och placerar sina vindkraftverk i vattnet, förankrade med bojar till botten. Kraftverken ser också helt annorlunda ut. De har en vertikal vindturbin som inte behöver vridas.

Bottenförankrat

Det flytande kraftverket som står i Gullmarn strax utanför Åkerbräckan i Lysekil är en prototyp som reser sig 14 meter över vattenytan. Det är bottenförankrat med betongstenar, medan framtida större flytande vindkraftverk kan få andra lösningar för bottenförankring, exempelvis med linor och sugankare.

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv