Utger sig för att sälja rosor i kyrkans namn – “det är rent bedrägeri”

2019-02-20 Under tisdagen har ett flertal personer vänt sig till Lysekils pastorat och berättat att de har haft personer som knackat på och utgett sig för att sälja blommor i kyrkans namn.
Att använda sig av kyrkans namn på det sättet, det är rent bedrägeri, säger Hans Wolfbrandt, kyrkoherde i Lysekils pastorat.

Enligt Hans Wolfbrandt har flera personer berättat att det är någon som ringt på deras dörr och sagt att de säljer blommor och hänvisat att pengarna som samlas in går till kyrkans verksamhet.

– När personer sagt att de inte har haft jämna pengar ska personen ha varit påstridig och visat upp en bunt sedlar och sagt att de har kan växla. Dörrknackning är inte något som kyrkan gjort på väldigt länge och det är inte så vi jobbar idag, säger han.

Dörrknackningarna ska ha skett i både Lysekil och Brastad under gårdagen. För att varna församlingsmedlemmarna har Lysekils pastorat informerat kyrkans personal som i sin tur varit i kontakt med medlemmarna.

– Förhoppningen är att ingen ska gå på bluffen, säger Hans Wolfbrandt.

Enligt kyrkoherden ska personen som legat bakom bedrägerierna ha varit väldigt trovädrigt men ska inte ha känts igen av församlingsmedlemmarna.

– Det är så utstuderat att ge sig på äldre på det här sättet, säger Hans Wolfbrandt.

 

För ett par dagar sedan uppmärksammade SVT Väst ett liknande fall av bedrägerier i Vara kommun men kyrkoherden är tydlig med att han inte vet om det rör sig om samma personer.

– Om det är samma person som har rört sig i Vara eller inte, det jag inte säga, jag är ingen detektiv. Men att använda sig av kyrkans namn för på det här sättet, det är rent bedrägeri, säger Hans Wolfbrandt.

 

Jakob Hellåker, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Västra Fyrbodal, uppger att polisen har upprättat en anmälan i ett fall av bedrägeri där någon försökt sälja rosor och uppgett sig vara från kyrkan.

– Händelsen ska ha inträffat i Lysekil vid 19-tiden på tisdagskvällen och vi har ett signalement från händelsen att arbeta vidare med, säger han.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv