Pia Alhäll blir en i raden av förvaltningschefer som väljer att lämna Lysekil. Senaste uppdraget hon fick var när hon blev chef för utbildningsförvaltningen, för bara 43 dagar sedan.

Utbildningschef Pia Alhäll slutar

Hann bara med 43 dagar på sin senaste post – ”Kan inte motstå erbjudandet jag har fått”

2015-02-13 Chefen för Utbildningsnämnden, Pia Alhäll, slutar.
Mitt under uppbyggnaden av den nya organisationen, sammanslagning av gymnasienämnden och bildningsnämnden, står det klart att ännu en förvaltningschef slutar.
– När jag värderat fram och tillbaka har jag till slut landat i att jag inte kan motstå det erbjudande jag fått av Stenungsunds kommun, säger Pia Alhäll.
Kort historik

I januari 2013 lämnade Martin Callermo posten som förvaltningschef för bildning.
Efterträdde som tillförordnad gjorde Sara Isberg som den 19 augusti 2013 lämnade över stafettpinnen till Staffan Sjölund som efter ett halvår kände att han hade gjort sitt i Lysekil.
Ny chef blev Pia Alhäll som också hon nu har nappat på ett annat erbjudande.

Det blev en kortvarig sejour för Pia Alhäll. 43 dagar hann hon med som chef för utbildningsnämnden innan hon annonserade sin avgång. I maj kommer hon att börja som chef för skolsektorn i Stenungsunds kommun.

Kortvarig glädje

För bara några veckor sedan presenterade utbildningsförvaltningen den nya organisationen som skulle ta form. De rektorerna som då uttalade sig var positiva. Man uttalade en känsla att man nu var på väg att skapa kontinuitet i arbetet med en ny organisation, där förvaltningschefer tidigare avlöst varandra enligt löpande-band-principen. Med detta fanns också förhoppningar om att vända en trend där resultaten i grundskolan dippat rejält. Men glädjen blev kortvarig och nu får Lysekils kommun ännu en tung rekrytering att ta tag i.

Turbulent tid

Pia Alhäll kom till Lysekil hösten 2013 och det har varit en turbulent tid som chef för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen. Direkt kastades Pia Alhäll in i lejonkulan då hon hamnat under en gymnasienämnd som, trots skenade kostnader och avsaknad av en ekonom knuten till nämnden, vägrade att slå larm. När sedan Pia Alhäll, tillsammans med dåvarande kommunchef Lena Fischer, började nysta i miljonrullningen kom man till vägs ände. Man kunde inte, trots som man uttryckte det, ”ett idogt detektivarbete”, komma till rätta med alarmerande siffror.

– Det har lagts ner ett stort arbete för att reda ut de olika kostnaderna i gymnasie -och vuxenutbildningsförvaltningen. Men någonstans får man släppa det som varit och titta framåt, sade Lena Fischer då.

Sparkrav

I början av 2014 förklarade Pia Alhäll att man på grund av sparkrav, på 6 miljoner kronor, tvingas dra ner på olika gymnasieprogram och inriktningar.

För Pia Alhäll blev det en fortsatt turbulent tid då Sotenäs kommun inte var nöjda med hur ekonomin såg ut gällande gymnasienämnden. Sotenäs hoppade senare av samarbetet och Lysekils kommun står idag ensam kvar med ett kritiserat hyreskontrakt, tecknat på 20 år.

Trots att förvaltningschefens anställning i Lysekil aldrig nådde sin 2-årsdag hann hon med ännu en stor förändring. Våren 2014 tog Pia även över rollen som tillförordnad chef för bildningsförvaltningen. Därefter blev hon, från 1 januari i år, chef för nya utbildningsförvaltningen.

– Jag beklagar att Pia har valt att lämna sitt uppdrag hos oss. Jag uppskattar Pia som medarbetare och hon har gjort ett fantastiskt arbete i de roller hon haft, säger Ola Ingevaldson, tillförordnad kommunchef.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv