Onsdagskvällens fokus låg på Bro skola. Christina Gustavsson (S), ordförande i Utbildningsnämnden, tog först till orda och förklarade att beslutet att överväga att lägga ner skolorna är grundade på demografiska förändringar och ekonomiska utmaningar.
– Vi ser en tydlig minskning av barnantalet, vilket direkt påverkar våra statsbidrag och budgetram, sade Gustavsson.
Enligt kommunens demografiska analys förväntas barnantalet minska med åtta procent fram till 2033, medan antalet äldre beräknas ökat med 38 procent.
– Denna befolkningsförskjutning kräver svåra men nödvändiga beslut, kommenterade hon.
Kommundirektören Karolina Samuelsson var moderator för kvällen och de demografiska siffrorna förtydligades av Martin Palm, ekonomichef i kommunen.
Katarina Levenby, utbildningschef, presenterade under mötet en mer detaljerad information hur kommunen kommit fram till förslaget.
När turen kom till invånarna att ställa frågor, förändrades atmosfären. En våg av frustration svepte genom aulan.
”Att stänga skolan som är själva hjärtat i vårt samhälle är inte rätt väg att gå,” utbrast en förälder.
Många framhöll att skolan är mer än en utbildningsinstitution – den är central för samhällets sammanhållning och attraktionskraft.
”Skolan och det småskaliga lockar nya familjer, och utan dem riskerar vi att se en avfolkning snarare än tillväxt,” sades det.
– Denna fråga är relevant eftersom en bra skolmiljö kan locka fler att bosätta sig i kommunen. Jag instämmer i att en högkvalitativ skolmiljö är avgörande. Vi bör därför satsa på fyra högkvalitativa skolor i stället för sex stycken, där Stångenässkolan fortfarande ligger inom rimligt avstånd från Bro. Genom att bibehålla kvalitet i dessa skolor kan vi attrahera nya invånare. Om vi i stället tvingas till nedskärningar försämrar det arbetsmiljön och påverkar både personal och elever negativt, sade Katarina Levenby.
Invånarnas kritik mot kommunens beslutsunderlag var skarp. De ifrågasatte särskilt de demografiska prognosernas tillämpning på Bro jämfört med andra kommundelar och andra kommuner.
”Det verkar som att ni redan bestämt er och nu bara letar efter data som stöder ert beslut”, påpekade en deltagare. En annan fråga som väcktes gällde hur man kunde förutse att Bro, med sin växande befolkning, skulle ha färre barn om tio år, medan Skaftö, med sin sjunkande befolkning, skulle ha fler barn i skolåldern.
Många ansåg att kommunens underlag för beslutet om skolnedläggningarna var bristfälligt. Kritiken under mötet riktades mot dokument och tjänsteskrivelser som använts i beslutsprocessen.
”Dessa saknar tydliga källhänvisningar och väl underbyggd data, vilket leder till misstro mot kommunens förfaranden”, konstaterade en deltagare.
En annan deltagare uppmanade kommunen: ”För att motverka förhastade beslut krävs transparens och noggrannhet i framtida beslutsprocesser”.
Mötet mellan kommunens företrädare och invånarna i onsdags avslöjade en djup förtroendeklyfta. På torsdag kväll är det dags för informationsmöte angående Bergs skola, även då kan det tänkas bli hett om öronen för kommunen.