Tre poäng med andan i halsen

Viking vann utan att övertyga

2019-10-08 Lysekil Hockey Viking har sagt att laget vill ta sig till Alltrean den här säsongen. I seriepremiären fick laget se sig besegrade hemma mot Munkedals BK och i bortapremiären betvingade laget Rönnäng.
Under tisdagen var det dags för ett nytt derby när Uddevalla HC gästade Gullmarsborgs ishall och det blev en match som präglades av utvisningar, missade chanser och hafsigt spel.
- Vi krånglar till det för mycket och fastnar lite för ofta, ansåg Tapio Vihma.

Hemmalaget var inte riktigt med från start och drog på sig en tidig utvisning, den första av många. I det efterföljande powerplay-spelet kunde gästerna också ta ledningen i matchen när Aleksandr Shalamov tog sig in i anfallszon, snurrade upp tre hemmaspelare på läktaren och placerade in pucken under Devin Green.

Viking vaknade till och när laget väl jobbade för varandra så skapade de en hel del chanser. Simon Olsson prickade målramen efter knappt fem minuter, en ramträff som även den var den första av flera i matchen.
Kvitteringen kom efter knappt 14 minuters spel, Isac Olsson fick tag i en lös puck i anfallszonen och skickade in pucken i gubbhörnet bakom Gilbert Oldreive.

Knappa minuten senare kom hemmalaget i ett tre mot ett läge där Brett Wilson drog en försvarare men avslutet landade hos gästernas burväktare. I slutet av perioden delade gästernas Andreas Kronlid ut en riktigt ful bentackling på Axel Svanlund och Kronlid ska vara glad över att han bara fick vila i två minuter.

Började bättre

I den andra perioden började hemmalaget på ett bättre sätt än i den första och det kändes mest som en tidsfråga innan ledningsmålet skulle komma. Det tog knappt sex minuter. Calle Nielsen låg och fiskade på offensiv blå, fick tag i pucken och sprätte upp gummitrissan i krysset bakom Oldreive.

Då var det nog många som räknade med att Viking skulle fortsätta attackera men istället krånglade de till det allt som oftast och två minuter efter ledningsmålet kvitterade gästerna till 2-2. Erik Fagerlin var sist på pucken innan den letade sig in bakom Devin Green och matchen var helt jämn på nytt.

Minuten senare fick Andreas Kronlid ett bra läge att ge gästerna ledningen i matchen när han kom fri med Green men burväktaren stod för en fin parad och fredade sitt mål.
När Viking sedan fick spela boxplay under några minuter var gästerna ytterst nära att ta ledningen på nytt. Först prickade Aleksandr Shalamov stolpen och någon minut senare var det Narcisse Baptiste som sköt i målramen.

Men Viking redde ut bekymren och i den tredje perioden tog de också tag i matchen.
– I boxplay spelade vi lugnt och tryggt, sa Peter Johansson.

Marcus Wänerstam stod för säsongens läckraste mål i spel fyra mot tre. Wänerstam tog sig in i anfallszon, drog en försvarare och sedan gjorde han en ”Foppa”, ni minns den klassiska straffen från OS i Lillehammer, en kopia på den gjorde Marcus Wänerstam för att ge sitt lag ledningen i matchen på nytt.

Nya utvisningar

Efter knappt tio minuter drog hemmalaget på sig två stycken utvisningar i samma sekvens, först åkte Brett Wilson ut för en tripping och Simon Olsson fick följa med till utvisningsbåset för osportsligt uppträdande. Utvisningar som kunde kostat Viking poäng i matchen.

För i fem mot tre kvitterade gästerna genom Aleksandr Shalamov när han blev framspelad av Erik Fagerlin och gästerna fick momentum. De kom dock av sig en aning när de fick en spelare utvisad och Viking fick spela powerplay några sekunder. Axel Svanlund valde att dela ut en cross-checking 20 sekunder senare och helt plötsligt var det spel fyra mot fyra istället.

Då klev Simon Olsson fram och iklädde sig rollen som matchvinnare. Olsson fick en passning strax innanför offensiv blå och med ett distinkt handledsskott placerade han in 4-3 bakom Oldreive.
Gästerna gjorde vad de kunde för att nå ytterligare en kvittering, de tog sin timeout efter 16.41 och de plockade ut Oldreive för att spela sex mot fem med dryga minuten kvar att spela. Men kvitteringen kom aldrig, närmast ett till mål i matchen var hemmalagets Brett Wilson som hade öppet mål när han åkte in i offensiv zon men avslutet gick en halvmeter över ribban den gången.

Viking höll ut och plockade säsongens första trepoängare på hemmais och tar ett kliv upp i tabellen. Laget ligger nu trea i Hockeytrean Södra A och de tre främsta lagen när serien summeras går till Alltrean.
– Ja det var lite med andan i halsen för spelmässigt är det ingen höjdare. Men det är gött att få med sig poängen även om vi spelar dåligt. Tre poäng är det viktigaste, avslutade Tapio Vihma.

På söndag spelar Viking sin nästa match när de tar sig an Hovås på bortais.