Tre miljoner kronor i stöd från Leader till Bohusläns landsbygd

Film om träfärjan Ägir från 1936 – återresan till Smögen

2025-06-07 När styrelsen för Leader Bohuslän samlades för sitt senaste beslutsmöte den 22 maj på Öckerö var det fullt fokus på konkreta satsningar med tydlig nytta för Bohusläns landsbygd. Fyra nya projekt har beviljats stöd på totalt 3 miljoner kronor.

 

Dessa projekt får stöd, enligt ett pressmeddelande från Leader Bohuslän:

Bohusläns Temaveckor
Nya idéer för att väcka liv i Bohuslän genom att skapa temaveckor utanför högsäsong och på så vis förlänga turistsäsongen vilket genererar nytta för alla aktörer i Bohuslän. Genom att marknadsföra temaveckor i Bohuslän och skapa aktiviteter som inte är bundna till sommaren vill Turistrådet Sverige göra Bohuslän attraktivt året om. Genom att samla hela Bohusläns besöksnäring runt två nya temaveckor, en på våren och en på hösten, skapas liv även utanför högsäsong. Kultur, mat och upplevelser blir navet i satsningen.
Projektet får 1 846 648 kronor i stöd.

Bygdegårdarna ett nav vid kris och beredskap
Vad gör vi när strömmen går och vägarna är avstängda? I landsbygdsområden kan bygdegården vara mer än bara en festlokal då den kan bli ett nav för trygghet och man kan även se en potential i att skapa ett generationsöverskridande arbete genom aktiviteter för alla åldrar med fokus på att alla ska kunna bli redo för kris. Studieförbundet Vuxenskolan får 665 744 kronor för att hjälpa lokalsamhället i fem kommuner att rusta sina bygdegårdar med beredskapsplaner, övningar och kunskap. Tillsammans med Västra Bygdegårdsdistriktet skapas nya vägar till lokal trygghet.
De fem kommunerna är Sotenäs, Strömstad, Uddevalla, Orust och Stenungsund.

Filmen om färjan Ägir – återresan till Smögen
Återigen kommer Ägir, en träfärja från 1936 som fått nytt liv med eldrift, att trafikera Smögen-vattnet. Nu blir hennes historia dokumentär. Med hjälp av 352 270 kronor i stöd skapar Magasinetfärjan Ägir Ideell Förening en film om det lokala hantverket, drivkraften bakom arbetet med färjan och känslan av att bevara en del av vår lokala kulturhistoria. Filmen ska visas på bio, museer och digitalt, och görs i samarbete med Sotenäs Maritima Center och Turistrådet Västsverige. Här lyfts både teknik och lokalhistoria fram med hjärta och passion.

Tusen år av Sill
Få saker är så förknippade med Bohuslän som sillen. Sillen har inte bara mättat magen utan också format landskapet, kulturen och ekonomin i Bohuslän. Nu görs en dokumentärserie i fyra delar som berättar hela den rika historien, från medeltiden till idag. Serien blir tillgänglig via YouTube och ska även delas på museer. Lightray Productions får 279 270 kronor för projektet som görs tillsammans med Sillens Hus, Hönö Fiskemuseum och Klädesholmens museum.

Fakta om Leader Bohuslän
Leader Bohuslän är en ideell förening och ett av 40 Leaderområden i Sverige. Föreningen och de projekt som den beslutar om finansieras förutom av staten och kommunerna i området av EU:s Jordbruksfond för landsbygdsutveckling. Privat-, ideell- och offentlig sektor i de ingående kommunerna arbetar med leadermetoden och utifrån en lokalt framtagen utvecklingsstrategi för området.
Styrelsen prioriterar ansökningar och förvaltande myndighet Jordbruksverket fattar slutligt beslut om vilka ansökningar som beviljas.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv