Åsa Karlsson(S), kommunstyrelsens ordförande, tror reaktionerna blir goda för beslutet att bygga ett nytt större äldreboende i Munkedal.

Tre av fem äldreboenden läggs ner i Munkedal

2016-02-04 Tre av kommunens äldreboenden kommer att läggas ner. Samtidigt byggs ett nytt större boende med över hundra platser. Att fortsätta driva anläggningar i varje kommundel blir för dyrt. Partierna var överens när kommunstyrelsen tog beslutet.

Kommunens ekonomiska problem har lett fram till det drastiska beslutet att lägga ner tre av fem befintliga äldreboenden. Munkedal har nu Sveriges högsta kommunalskatt med drygt 35 kronor. Men det räcker inte för att komma till rätta med en blödande ekonomi.

Utredningar visar att det blir betydligt mer kostnadseffektivt att ha färre äldreboenden i kommunen.

Den beslutade förändringen minskar utgifterna med omkring tio miljoner per år. Samtidigt ökar boendeplatserna från 145 till 193.

– Detta är ett stort beslut för kommunen som ger goda konsekvenser för ekonomin. Men det kommer att bli en bra verksamhet också, säger kommunalrådet Åsa Karlsson(S).

Ökat behov

Idag finns 145 platser i kommunens äldreboenden. År 2030 räknar man med att behovet har ökat till 193 platser. Äldreboendena Ekebacken i Munkedal, Vässjegården i Hällevadsholm och Dinglegården i Dingle avvecklas nu…

Text: Sven Lundstedt

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv