Trängselskatt införs i Gåsörännan

2020-04-01 Lysekil blir den första kommunen i Sverige som inför trängselskatt till sjöss. I ett pilotprojekt kommer betalstationer upprättas vid Gåsörännan och Skaftöbron. Kommunledningen räknar med att trängselskatten kommer att inbringa cirka 5 miljoner kronor första året.

Bakom idén om trängselskatt till sjöss står Miljöpartiet, som tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna styr Lysekils kommun.

Beslutet kommer formellt att klubbas vid nästa kommunstyrelsemöte och börja gälla
från och med den 1 maj. Därefter kommer det att kosta pengar att passera Gåsörännan och Skaftöbron.

I samarbete med Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och Kustbevakningen kommer Lysekils kommun att upprätta två betalstationer. Kostnaden blir 40 kr/båt. Modern övervakningsteknik kommer att användas, där både båtmodell och namn på båten kommer att scannas in och köras i ett båtregister. Även övervakningskameror med ansiktsigenkänning kommer att användas.

Tydliga skyltar kommer även att upplysa om att det även går att betala med swish. Även säsongskort går att köpa till en kostnad av 400 kronor.

Orsaken till att Lysekils kommun inför trängselskatt är att det förutspås en kraftigt ökad båttrafik i sommar, som en följd av att svenskarna kommer att semestra mer på Västkusten i och med Corona-pandemin.

För Lysekils kommun är trängselskatten ett sätt att finansiera alla merkostnader man har som turistkommun, samt för den ökande andelen deltidsboende som betalar skatt i annan kommun. Genom trängselskatten får kommunen även in pengar till en akut reparation av Gullmarskajen.

– Lysekils kommun blir den första kommunen i Sverige som inför trängselskatt till sjöss, men fler kommuner på Västkusten kommer troligtvis att följa efter, då en lagändring just har skett på det här området, säger Marina Skattsjö på Transportstyrelsen till Lysekilsposten.

LP har sökt kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) för en kommentar nu på morgonen, dock utan att lyckas.

Gick du på detta och delade vidare? Detta är LP:s aprilskämt onsdagen den 1 april 2020 och alltså Fake News. Var på Din vakt. Var alltid källkritisk när du läser något i facebookflödet och dela inte en artikel förrän du läst hela artikeln.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafsson, ahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv