Trafikverket: ”Räkna med problem både för bil- och tågtrafik”

2021-11-30 Nu gäller det att ta det försiktigt på vägarna och räkna med förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken. Även färjetrafiken kan drabbas. SMHI har gått ut med kraftfulla varningar i landets södra och västra delar, ta dessa på allvar och anpassa ditt körsätt om du måste ut på vägarna.

Under de närmaste dygnen ska det enligt SMHI komma snö och kraftiga vindar, en knepig kombination ute i trafiken. Värst väder blir det på onsdag. Du som inte bytt till vinterdäck, låt bilen stå. Hämta trafikinformation på vår webbplats, lyssna på lokalradion och framförallt var rädd om dig och andra i trafiken.

Trafikpåverkan vägtrafik
Snön kan ställa till med problem ute på vägarna. Trafikverkets entreprenörer plogar och halkbekämpar dygnet runt, de största vägarna först. Kör du på rätt sätt så måste inte vädret automatiskt bli något bekymmer men i kombination med att du kör för fort, inte håller avstånd eller inte anpassar ditt körsätt efter väglaget, så ökar olycksrisken. Ta god tid på dig och räkna med att resan tar längre tid.

Kör efter dessa enkla råd om du måste ge dig ut;
– Anpassa körsätt efter väglag
– Håll ordentligt avstånd
– Visa hänsyn till medtrafikanter och snöröjningsfordon
– Ta god tid på dig och räkna med att resan tar längre tid

Trafikpåverkan järnväg
Det är stor risk att även tågtrafiken drabbas av störningar på grund av vädret. Framkomligheten kan begränsas och tåg kan försenas och ställas in med kort varsel. Kolla med ditt resebolag innan du ska åka för att vara uppdaterad om vad som gäller för din avgång.

SMHI varnar
Ta det försiktigt i busvädret – räkna med problem för både bil- och tågtrafik. SMHI har infört ett nytt varningssystem. Ta varningarna som utfärdats på allvar så är risken mindre att du råkar ut för överraskningar.

Bra länkar för mer information

 

Plogning av statliga vägar

De statliga vägarna åtgärdas på vintern med olika åtgärdstider. De med mest trafik prioriteras högst.
Alla statliga vägar har en standardklass som avgör hur snabbt den ska plogas och om den ska vara snöfri eller inte, en viss tid efter det har slutat snöa. Det finns fem standardklasser.
I avtal med entreprenören beskrivs när vägen ska vara åtgärdad och ha godkänd standard.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv