Foto: Pixabay

Totalt grill- och eldningsförbud i Västra Götalands län

Förbudet gäller även grillning i egen trädgård

2018-07-25 Från och med klockan 16.00 onsdagen den 25 juli råder det totalt grill- och eldningsförbud i hela Västra Götalands län. Det meddelar Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Förbudet gäller alla ­typer av grillar och bränslen på alla platser. Förbudet gäller alltså även grillning i egen trädgård.

Det är mycket torrt i både skog, mark och bebyggda områden och det är nu av yttersta vikt att minimera risken för bränder, skriver Länsstyrelsen i pressmeddelandet. Det finns inga som helst undantag från förbudet att grilla och elda. Att bryta mot förbudet är straffbart och kan leda till böter eller fängelse om brottet är grovt.
Beslutet är fattat i samråd med länets räddningstjänster.
Förbudet innebär att: ”Det är förbjudet att elda i hela Västra Götalands län från och med den 25 juli kl 16.00. Var uppmärksam på att förbudet innefattar grillning i egen trädgård samt fasta grillplatser, användning av campingkök eller engångsgrillar, grillning på campingar med mera. Förbudet omfattar användning av grillkol, ved, gasol, t-sprit eller andra fasta, flytande eller gasformiga bränslen.”
Detta betyder att det INTE är tillåtet att:
• Grilla på egen tomtmark
• Använda engångsgrill
• Använda stormkök
• Göra upp eld eller grilla direkt på marken (även med stenring och vid fasta grillplatser)
• Elda eller grilla utomhus på campingplatser.
• Använda pyroteknisk utrustning, som fyrverkerier utomhus
Allmänt: använd sunt förnuft – elda eller grilla inte!
Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan stå till svars i enlighet med Lag om skydd mot olyckor.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv