Timoteij är precis hemkomna från Jordanien där de fotat omslagbild och spelat in musikvideo till den nya låten ”Wildfire”. Från vänster ses: Elina Thorsell, Cecilia Kallin och Bodil Bergström.

Timoteij står på tröskeln till internationellt genombrott

Lanserar stark poplåt i en dramatisk miljö i Jordanien

2015-03-03 I slutet av januari släppte Timoteij singeln Wildfire – bandets första låt på engelska.
I fredags släpptes musikvideon, inspelad i Jordanien, och gensvaret blev stort.
Timoteij står på tröskeln till ett internationellt genombrott.

– Under den gångna helgen promotade vi singeln och videon i Dublin, berättar Cecilia Kallin, som har en stark anknytning till Lysekil.
Trion har det senaste året arbetat med att skapa nytt låtmaterial och har nu hittat sitt nya sound.
Stark poplåt
Den nya singeln ”Wildfire” är skriven av Cecilia Kallin och Bodil Bergström tillsammans med låtskrivare och producenter baserade i Stockholm.
Wildfire är en stark poplåt som handlar om kraften i att kämpa och finnas vid varandras sida när det känns tufft.
Tidigare i år var Timoteij i Jordanien där de fotat omslagbild och spelat in musikvideo till den nya låten.
– Vi ville ha en dramatisk miljö med varma toner för att avspegla våra känslor till Wildfire. Jordanien var otroligt vackert och kändes helt perfekt, säger Cecilia Kallin.
Kvartett blev trio
Timoteij har bland annat släppt två album och deltagit två gånger i Melodifestivalen.
För snart ett år sedan meddelade gruppen att deras kvartett blivit en trio. Medlemmarna strävade åt olika håll och skildes som vänner. I samma veva avslutades även samarbetet med dåvarande skivbolag, management och bokningsbolag.
I somras var Timoteij med när Musselloppet firade 5-årsjbileum och det blev publikrekord i Lysekils stadspark när arrangörerna bjöd på en gratiskonsert med Timoteij.
Cecilia Kallin har en stark amnknytning till Lysekil, där hon tillbringat varje sommar sedan sju års ålder. Hennes farmor och farfar har ett hus i Lysekil och denna oas är hennes favoritställe nummer ett på jorden när hon är ledig och kopplar av från turnerandet.
Efter ett år av hårt arbete ser tjejerna nu fram emot att ge ut nya låtar och att turnera med sin musik.
Ny inspiration
– Det har varit ett omtumlande år för oss alla, men mitt i all kaos fann vi ny inspiration. Nu står vi på egna ben, och med de nya låtarna känns språkskiftet naturligt. Vi känner oss mer laddade och sammansvetsade än någonsin. Wildfire är bara början, säger Cecilia Kallin, Bodil Bergström och Elina Thorsell.
Lyssna och titta på den på länken nedan:

Timoteij

Timoteij.jpg

Timoteij på filmpremiären av Jack Reacher på Filmstaden Sergel i Stockholm
den 11 december 2012.
Bakgrund Sverige Skara, Sverige
Genre(r) Etnopop
År som aktiva 2008
Skivbolag Lionheart 2009–2012
Musiccenter Records 2012–
Webbplats Officiell webbplats
Medlemmar
Cecilia Kallin
Bodil Bergström
Elina Thorsell
Tidigare medlemmar
Johanna Pettersson

Timoteij 2010.

Timoteij är en svensk popgrupp bildad 2008. Gruppen blandar influenser från svensk folkmusik och folkvisa i en modern egen form och bildades av fyra klasskamrater på Katedralskolan i Skara, alla med kombinerad sång och olika instrument. Sedan våren 2014 består gruppen av tre medlemmar efter att Johanna Pettersson lämnade gruppen. De har bland annat släppt två album och deltagit två gånger i Melodifestivalen.

Innehåll

Historik

Gruppen (alla födda 1991) bildades i december 2008 när de gick i samma klass på programmet Music and ProductionKatedralskolan i Skara. Utbildningen är ett specialutformat estetiskt program.[1]

Gruppen deltog i Melodifestivalen 2010 med låten ”Kom”. Vid deltävlingen den 20 februari tog sig låten direkt till finalen i Globen. I finalen startade gruppen som nummer fyra. De fick totalt 51 poäng av jurygrupperna och 44 poäng från tittarna (188 002 telefonröster), vilket totalt blev 95 poäng och en femteplats. ”Kom” är skriven av Karl Eurén, Gustav Eurén och Niclas Arn. Timoteij beskriver sin musik som en blandning av pop, folkmusik och etno.

Den 28 april 2010 gavs Timoteijs debutalbum Längtan ut. Albumet innehåller bland annat låten ”Vända med vinden”, som är en duett med Alexander Rybak, och gruppens melodifestivallåt ”Kom”.[2][3] Under sommaren 2010 kom två elektroversioner av ”Kom” på skivan Högt över ängarna. Den 15 maj 2011 gavs singeln ”Het” ut.

Gruppen deltog i Melodifestivalen 2012 med låten ”Stormande hav”. De tävlade i den andra deltävlingen i Göteborg, där de tog sig vidare till Andra chansen i Nyköping den 3 mars 2012. Där vann de sin första duell mot Andreas Johnson, men slogs sedan ut i den andra duellen mot Top Cats.

Våren 2014 lämnade Johanna Pettersson gruppen för att fokusera på en karriär inom dans.

Medlemmar

 • Bodil Bergström (född 20 juni 1991 i Skara) – dragspel, sång
 • Cecilia Kallin (född 4 december 1991 i Falköping) – gitarr, sång
 • Elina Thorsell (född 27 april 1991 i Skövde) – flöjt, sång

Tidigare medlemmar

 • Johanna Pettersson (född 31 maj 1991 i Tibro) – fiol, sång

Diskografi

Album

Melodier på Svensktoppen

 • 2010 – ”Kom”
 • 2012 – ”Stormande hav”
Prövades men nådde ej Svensktoppen
 • 2012 – ”Ta mig till sommaren”
 • 2012 – ”Jag kommer hem till jul”

Singlar

 1. Kom(2010)
 2. Högt över ängarna(2010)
 3. ”Het” (2011)
 4. Stormande hav(2012)
 5. ”Tabu” (2012)

Referenser

Externa länkar

Publicerad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv