Peter Thor Svenningsen och Maria Granberg tillsammans med barnen Elmer Svenningsen Granberg och Viggo Svenningsen Granberg. Foto: SVT

Till Tromsö för jobb på Svalbard

TV-team följer utflyttad Lysekilsfamilj på äventyr med midnattssol och isbjörnar

2016-01-18 I augusti 2013 byttes Lysekil ut mot Tromsö och jobb på Svalbard.
Under några tisdagar kommer vi i SVT1 att kunna följa familjen Granberg/Svenningsen på deras stora familjeäventyr. Det handlar bland annat om forskarjobb, midnattssol, isbjörnar och en till stora delar helt ny situation som även sätter familjelivet på prov.
– Vi skulle vara här ett år. Nu vet jag inte hur länge vi kommer att stanna. Men det är fortfarande Lysekil som är ”hemma” för oss, säger Maria Granberg.

Tromsö skiljer sig på många sätt från Lysekil. Maria beskriver kommunen i Nordnorge som ”en större stad mitt i vildlandet, så långt till allting och med en fantastisk natur”

Tromsö ligger norr om Polcirkeln och när Maria och Peter åker till jobbet, på Svalbard, så är det ytterligare en dryg timmes flygresa norrut.

Mörkertiden

– Jag kan fortfarande inte vänja mig vid mörkertiden. Men om fem dagar kommer vi att se solen, i fem minuter, borta vid horisonten. Men sedan går det ganska fort och vi får 20 minuters sol mer för varje dag som går, vilket är riktigt skönt.

Som ”kompensation” till den ”mörka tiden” så skiner midnattssolen dygnet runt under sommarhalvåret…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv