Svinesundskommittén uppmanar statsministrarna att koordinera smittbekämpningen

2021-12-03 Efter en period av större rörelsefrihet i Norden har nu obligatorisk testning återinförts för fullvaccinerade personer vid resa till Norge. Sverige har infört testkrav vid inresa från länder utanför Norden. I och med detta skriver Svinesundskommittén återigen till de svenska och norska statsministrarna, för att situationen med en stängd gräns inte skall upprepa sig.

– Vi uppmanar den norska och svenska regeringen att hitta lösningar och samarbete som värnar både hälsa och nordisk gränsfrihet, säger Linda Marie Engsmyr, ordförande i Svinesundskommittén.

 Den stängda gränsen mellan Sverige och Norge under 2020 och 2021 har haft en stark negativ påverkan, både ekonomiskt och på ett mänskligt plan. Dessutom har tilliten till varandra tagit skada. Därför uppmanar Svinesundskommittén till att finna en koordinerad krishantering som innebär att en sammanflätad region inte slits isär.

 – Folkehelseinstituttet och Folkhälsomyndigheten bör omedelbart få i uppdrag att samarbeta och lämna förslag, säger Linda Marie Engsmyr.

Publicerad:
Annons
Nyhetsarkiv