Sveriges innovation har ökat med 10,5 procent högre takt än i EU

2023-12-14 Enligt European Innovation Scoreboard kan vi tydligt se att Sverige fortsätter att dominera som ett av de världsledande länderna inom innovation. Sverige placerar sig högt upp på listan bland flera europeiska länder och det syns tydligt att vi har en spännande framtid framför oss. Låt oss ta en närmare titt på hur innovationen egentligen ligger till i Sverige och vad vi har att förvänta oss framöver.

Sveriges innovationskraft – ökar i en imponerande takt

Om vi kollar på det allmänna EU-genomsnittet kan vi se att Sverige överträffar det med hela 10,5%. Det är såklart mer än spännande att se Sverige, med sina tekniska framgångar, klättra sig så högt upp på den världsomfattande listan. Vårt avlånga land har programmerat och lanserat världskända online spel, datorspel en mängd andra banbrytande uppfinningar, men är detta något som kommer att hålla i sig eller inte?

Vad är innovation?

Om vi ska förstå varför Sverige hamnade så högt upp på listan över innovation i världen är det viktigt att vi först vet vad innovation egentligen är. Om vi tar en titt på vad Annie Lindmark från Vinnova, Sveriges statliga innovationsmyndighet, har att säga så är innovation enligt henne möjligheten att både agera och tänka på ett annat sätt och därmed förbättra livet för människor världen över.

Om vi ska ta ett mer konkret exempel på innovation ska vi kolla på Husqvarna Groups Innovation Lab. Som många redan vet har de valt att lägga tid och resurser på olika robottekniker, smarta lösningar och såklart hållbarhet. Husqvarna Group har även valt att samarbeta med studenter från universitet för att inte bara hjälpa utbildningarna utan även få in nytänkande förmågor.

Innovation och hållbara utmaningar

En utmaning som finns på tapeten för världens alla länder är såklart hållbarheten och dess klimatförändringar. Vi befinner oss kanske inte i en situation vi hade önskat för tillfället men det ger även utrymme för nytänkande idéer och förbättringsmöjligheter vilket vi tror och hoppas på under de kommande åren, om inte decennierna.

Dock är Sverige redan på god väg och många av de startups vi idag har i vårt land har redan uppfyllt hållbara utvecklingsmål som FN:S Climate Action.

Framtiden och sammanfattningen

Om vi kollar på listor och studier som gjorts under de senaste åren kan vi definitivt se att framtiden för innovationsledarskapet i Sverige verkligen ser ljust ut. Givetvis måste vårt avlånga land fortsättningsvis satsa och fokusera på vissa ämnen mer än andra, varav finansierad forskning och att locka utländska talanger är viktiga sådana. Som det ser ut idag kommer Sverige inte att tappa sin plats på listan över världens mest innovativa länder och framtiden ser ljus ut.

Sammanfattning

Sverige är en framstående innovatör i världen och vi kan tydligt se att landet presterar över det vanliga EU-genomsnittet. Utöver det har Sverige rankats som världens andra mest innovativa land och har klättrat ovan USA som i dagsläget ligger på tredjeplatsen. Sverige samarbetar med den privata såväl som den offentliga sektorn och landet befinner sig nu på en god plats för att möta större och globala utmaningar.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv