Sverige förlorar finalen efter straffar

Fyra missade straffar av Sverige - Seger kunde avgjort

2021-08-06 Efter 120 minuter stod det 1-1 men Sverige kändes lite hetare under förlängningen. I straffläggningen avlöste missarna varandra och till slut kunde Kanada avgöra.

Stina Blackstenius gav Sverige ledningen i den första halvleken efter ett inspel av Kosovare Asllani. Där och då kändes allt hur bra som helst. I den andra halvleken fick Kanada straff när Amanda Ilestedt fällde Christine Sinclair. En straff som kom efter VAR-granskning. Jessie Fleming förvaltade möjligheten att kvittera och det var 1-1 med drygt 20 minuter kvar.

Straffläggning avgjorde

Matchen gick till förlängning och under de sista 30 minuterna hade Sverige flera chanser att avgöra, chanser som de inte tog. Kanada försökte kontra men kom inte till några stora möjligheter, och det blev straffläggning.

Asllani inledde för Sverige men prickade stolpen. Kanada gick upp till en 1-0 ledning men efter det satte både Nathalie Björn och Olivia Schough sina straffar samtidigt som Kanada missade tre raka. Caroline Seger la den femte straffen för blågult. En straff som hade betytt guld om den gick i mål. Lagkapten Seger sköt dessvärre över, och Deanne Rose kvitterade när hon slog in den sista straffen, och straffläggningen gick till ”sudden-death”. Chelseaspelaren Jonna Andersson gick fram för att ta den sjätte straffen, men målvakten Stephanie Labbé räddade – matchboll Kanada. Julia Grosso, som började matchen på bänken fick chansen att avgöra, och hon tog den. Hedvig Lindahl var visserligen på bollen men lyckades inte styra bort den.

Sverige tar alltså sitt andra raka silver i OS-fotbollen.