Fransyskan Pauline Roussin Bouchard (i rött) vann förra årets Skaftö Open. Här gratuleras hon av tvåan Linn Grant och femman Beatrice Wallin. Båda födda 1999. Kanske blir det omvända roller i år. Foto: Gabriel Berndtsson

Svenskorna favoriter när Europatouren kommer till Skaftö

2022-07-10 I slutet av augusti kommer damernas Europatour i golf till Skaftö. Med tanke på hur svenskorna presterat så här långt så finns det stor chans att det blir en extra minnes­värd tillställning för hemma­publiken.
Evenemanget, som sänds på SVT och kanaler runt om i hela världen, lär locka till sig en stor publik. Och Lysekilsbor kommer in gratis på området.
– Vi hoppas att det blir en riktig folkfest, säger Agnes Harrysson Hansson, som är en av arrangörerna.

Den enda renodlade Europatour-tävlingen i golf för damer på svensk mark detta år kommer att äga rum på Skaftö i Lysekil. Skaftö Open kommer att spelas mellan 26–28 augusti. Då kommer 126 spelare från ett trettiotal olika nationer att göra upp om viktiga poäng i tour-rankingen och en prissumma på 2,2 miljoner kronor.

Gyllene generation
2022 är dessutom ett speciellt år för svensk damgolf, eftersom plats 1–3 i Europatourens ranking för närvarande ockuperas av svenskor. Maja Stark ligger etta, Linn Grant ligger tvåa och Johanna Gustavsson innehar tredjeplatsen.
– Vi har verkligen en gyllene generation av svenska spelare som har slagit igenom och håller på att slå igenom just nu. Linn Grant och Maja stark är två glödheta namn. Maja Stark blev till och med nominerad till priset “årets nykomling” på idrottsgalan, berättar Agnes Harrysson Hansson, medarrangör av Skaftö Open.
Den gyllene generationen som hon refererar till har kallats för Sveriges överlägset bästa någonsin av landslagscoachen Fredrik Wetterstrand och består av spelare födda runt millennieskiftet.

Hoppas på Kinhult
Både Linn Grant och Maja Stark, födda 1999, är klara för Skaftö Open. Och det finns en annan 22-åring som arrangörerna Agnes Harrysson Hansson och Reine Patriksson hoppas lite extra på.
– Vi hoppas verkligen att Frida får hemlängtan, säger Agnes Harrysson Hansson.
Hon syftar förstås på Frida Kinhult, med Skaftö GK som hemmaklubb, som har skördat en hel del framgångar på LPGA-touren i USA.
Skaftö Open kommer att sändas på SVT och i TV-kanaler runt om i hela världen. Tävlingen lär också attrahera åskådare från hela landet och sannolikt även utlandet. Tack vare ett samarbete mellan Lysekils kommun och Skaftö Open AB så kommer alla som är folkbokförda i Lysekil dessutom in på området gratis.

Golf & art
Utöver högklassig golf så kommer evenemanget även att fokusera på konst.
– Vi kommer köra golf and art och på så sätt förena sport och kultur. Det kommer vara en konstvandring längs golfbanan där utvalda konstnärer, bland annat Rikard Vakil, kommer att ställa ut sina verk, säger Agnes Harrysson Hansson.
Hon tillägger att det förstås även kommer att finnas gott om god mat och dryck på området och att hon tror att Skaftö Open kommer bli en riktig folkfest.
– Det lär bli en stor publik och vi hoppas på många Lysekilare på plats. Vår förhoppning är att även människor som inte är intresserade av golf dyker upp för att njuta av ett så här stort evenemang, avslutar hon.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv