Mikael Niklasson, projektledare innovativa energitjänster på Leva i Lysekil och Ellinor Jensson, vd Lysekils hamn. Foto: Innovatum Science Park:

Supersnabbladdare för båt och bil – Lysekil en av tre projekthamnar

2024-03-13 I ett EU-finansierat projekt satsar nu Leva i Lysekil och Lysekils kommun gemensamt på snabbladdning för fritidsbåtar och bilar i området vid Rosvikstorg i Södra hamnen.
– Laddinfrastruktur stärker kommunens konkurrenskraft och skapar möjligheter för våra invånare, företag och besökare, säger Mikael Niklasson, projektledare innovativa energitjänster på Leva i Lysekil.

Nu startar byggnationen av supersnabbladdare för både fritidsbåt och bil i Lysekil skriver Innovatum science park i ett pressmeddelande. Satsningen är en del i det EU-finansierade projektet go:Leif som syftar till en grön omställning genom elektrifiering av fritidsbåtar. Lysekil är en av tre projekthamnar där både svenska och norska fritidshamnar medverkar. Enligt pressmeddelandet kommer laddaren kunna erbjuda en effekt på över 150 kilowatt för både båt och bil.
– Personligen tror jag laddinfrastruktur stärker kommunens konkurrenskraft och skapar möjligheter för våra invånare, företag och besökare. Att bygga en snabbladdningsstation som kan ladda både båt och bil medför att kostnaderna hålls nere jämfört med att bygga två separata stationer, säger Mikael Niklasson, projektledare innovativa energitjänster på Leva i Lysekil.

Placeras vid Ångbåtsbryggan
Satsningen är ett samarbete mellan Leva i Lysekil och Lysekils kommun. Planen är att driftsätta laddstationen under april i år.
– Vi såg den här chansen gemensamt med kommunen och att behovet av snabbladdare i första hand för bil i Lysekil växer för var dag. Med Lysekils läge vid havet känns det naturligt att vi ska ligga i framkant inom det marina och genom laddinfrastruktur bereda möjlighet till grön omställning för fritidsbåtar, säger Mikael Niklasson.
Laddstationen för fritidsbåtar kommer placeras nära den planerade färjeterminalen för Elise i Södra hamnen. För bilar kommer de befintliga laddstolparna på Rosvikstorg att kompletteras med möjlighet till snabbladdning.
– För oss som både driver gästhamn och har många fast båtplatser i Lysekil är placeringen vid Ångbåtsbryggan mycket bra och ger oss en fin position inför morgondagens båtliv, säger Ellinor Jensen, vd för Lysekils hamn.

Publicerad:
Emilia Halling Dageby
Nyhetsarkiv