– Dessa paddor är extremt hotade, därför behöver alla vara vaksamma, säger ekologen Per Jacobsson
Bohusläns groddjur vaknar under april från sitt ide och gör sakta sin väg till Bohusläns våtmarker för att leka och föröka sig. Många av dem ska till hällkarna intill Kleven, på Smögens Glommeskallen och Holländareberget på Smögen. Under sin vandring kommer flera paddor och salamandrar vandra över och längs Mellanbergsvägen, Läskärsgatan, Vallgatan och Skyttevägen. Detta unika groddjur är rödlistat och arbetet för dess överlevnad är i full gång.
– Allmänheten måste förstå att vi har utrotningshotade djur i vår närvaro. Vi måste acceptera att vi också har en unik fauna som vi behöver bevaras och vara vaksamma när det gäller dessa arter, säger ekologen Per Jacobsson.
Tidigare i veckan såg Per och hans kollega årets första strandpadda som vandrade mot våtmarkerna vid vattentornet på Smögen. I och med den täta bebyggelsen har öns våtmarker blivit färre och färre och därmed även strandpaddans antal.
– Särskilt måste de som bor här på ön sluta slänga trädgårdsavfall i naturen, de övergöder och gör att våtmarkerna växer igen. Folk måste även se till att inte släppa ut invasiva arter i naturen.
Per syftar på de guldfiskar som någon, någon gång de senaste åren släppt ut och som nu förökat sig till den grad att de hotar flera arters överlevnad.
Strandpaddan utmärker sig bland annat genom att den inte hoppar utan just vandrar, eller småspringer på sitt distinkta sätt. Även deras läte är unikt för dem.
– Istället för de vanliga paddornas kväkande så sjunger strandpaddan med ett nästan syrslinknade ljud. Det är Europas mest högljudda paddor och kan höras från flera kilometers avstånd, säger Per Jacobsson.