Den 25 oktober 2014, efter en period av extremt regnande, rasade en del av tomten på en längd av 28 meter hos Ilona Marquardt i Loddebo, Brastad. Ännu i början av december 2015 har kommunen och Trafikverket inte kunnat ge besked om hur rasmassorna nedanför ska tas omhand. Huset är byggt 1972 och Ilona har bott i det sedan 1984. Några problem med ras kring tomten har hon inte haft tidigare.

Stort ras i Loddebo i oktober 2014 ännu inte åtgärdat

28 meter rasade – Ilona Marquardt hoppas fortfarande att kommunen kan göra något åt jordmassorna

2015-12-07 Morgonen den 25 oktober 2014 blev dramatisk för Ilona Marquardt i Loddebo utanför Brastad.
Regnet hade öst ner under natten. Alldeles utanför hennes hus hade ett 28 meter långt ras inträffat. När Ilona kom ut såg hon bilen som lutade och satt fast mot marken, flaggstången låg på sned.
Nu över ett år senare ligger rasmassorna fortfarande kvar och flaggstången lutar lika mycket.
Väntan på att försäkringsbolaget, Lysekils kommun och Trafikverket ska komma fram till en lösning har varit lång och tålamodsprövande.
– Jag hoppas att kommunen kan ta bort rasmassorna på sin egen mark och att diket kan rensas så att det inte svallar på is över vägen, säger Ilona Marquardt.

Oktober 2014 slog regnrekord i Bohuslän. I Lysekil uppmättes 315 millimeter regn under månaden. Vägar översvämmades, vattnet i åar, bäckar och diken tog nya vägar. Kring Ilona Marquardts hus flödade regnvattnet i rännilar på marken.

För hennes del kulminerade det hela den 25 oktober. Det var då jordmassorna alldeles utanför hennes hus brast, i spåren av det extrema regnandet. En sträcka på 28 meter gånger cirka en till två meter rasade ner i den branta sluttningen…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv