Stort intresse för ROT-avdrag – Munkedal ökar mest

2021-03-05 Förra året ökade ROT-avdraget i 248 kommuner och i 43 av länets 49 kommuner. Störst var ökningen i Munkedal med 23 procent. I 21 av länets kommuner var ökningen större än rikssnittet. Det visar statistik från Skatteverket. Men nu vill Socialdemokraterna i Stockholm att partiet ska gå till val på att begränsa ROT-avdraget till att bara gälla klimatanpassning och energieffektivisering.

Många småhusägare har passat på att renovera och bygga om huset under pandemin. En del har gjort jobbet själv, medan andra har anlitat hantverkare. Nästan 1,1 miljoner köpare gjorde ROT-avdrag i fjol. ROT-avdraget ökade med 10 procent, från knappt 9,9 miljarder kronor 2019 till knappt 10,9 miljarder kronor 2020.

Ökade i alla län
ROT-avdraget ökade i alla län och i 248 av landets 290 kommuner. Allra mest ökade ROT-avdraget i Örebro och Östergötlands län, med 16 procent, följt av Västra Götalands län med 9 procent. På kommun­nivå ökade ROT-avdraget mest i Älvkarleby med 39 procent, Nora med 36 procent och Åstorp med 34 procent. I 21 av länets kommuner var ökningen större än rikssnittet. Det gäller Munkedal med 23 procent, Tjörn med 22 procent, Hjo och Stenungsund med 20 procent, Svenljunga och Ale med 19 procent, Gullspång och Essunga med 17 procent, Lilla Edet och Grästorp med 15 procent, Vara, Falköping, Tibro och Härryda med 14 procent, Lidköping, Färjelanda, Partille och Bollebygd med 13 procent, Skara med 12 procent samt Herrljunga och Orust med 11 procent.
På riksplanet beror ökningen framför allt på att nästan 66 500 fler nyttjade ROT-avdraget. Däremot ökade det genomsnittliga ROT-avdraget mindre. I snitt var ROT-avdraget knappt 10 000 kronor 2020.

”Återställ procentsatsen”
Inför Socialdemokraternas partikongress i höst vill Stockholmsdistriktet att partiet ska gå till val på att göra om ROT-avdraget så att det bara ska gälla när man bygger om för klimatanpassning eller energieffektivisering. Lite tillspetsat motiverar de förslaget med att staten inte ska skattesubventionera byte av fullt fungerande kök.
– Att ROT-avdraget ökade i 248 kommuner förra året visar hur populärt ROT-avdraget är. Villaägarna ser gärna att småhusägarna klimatanpassar och energieffektiviserar sina hus, men vi vill inte begränsa ROT-avdraget. Villaägarna vill tvärtom återställa procentsatsen till 50 procent, höja taket till 100 000 kronor och bredda ROT-avdraget till att även omfatta exempelvis installation av larm, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.
ROT-avdraget syftar till att göra svarta jobb vita, men det bidrar också till att fler anlitar hantverkare i stället för att renovera själva.
– När fler småhusägare anlitar hantverkare ökar intäkterna till statskassan, både skatter och sociala avgifter. ROT skapar också arbetstillfällen och är en bra konjunkturåtgärd. Och om fler har jobb innebär det lägre arbetslöshetsersättning, säger Lena Södersten.
ROT-avdraget är 30 procent av arbetskostnaden. Det är maximerat till 50 000 kronor per person och år, men nyttjar man både ROT och RUT är det sammanlagda taket 75 000 kronor.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv