Nu skapas större möjligheter till distansundervisning

söndag Gymnasieskolorna i Sverige får från och med den 23 november större möjligheter att kombinera närundervisning med fjärr- eller distansundervisning.
– Detta bekräftar det upplägg vi har på Gullmarsgymnasiet, säger Lennart Olsson, förvaltningschef vid utbildningsförvaltningen i Lysekil.

På onsdagen meddelade utbildningsminister Anna Ekström och ministern för högre utbildning Matilda Ernkrans vid en pressträff att gymnasieskolor, på grund av coronasituationen, ska få möjlighet att vidta fler åtgärder för att undvika trängsel och minska smittspridning.
De undantagsbestämmelser som nu införs gör det också möjligt att ge undervisning på kvällar eller helger.
– Genom den nya bestämmelsen blir det lättare att göra rätt. Vi ger huvudmännen för gymnasieskolan möjlighet att delvis gå över till fjärr- eller distansundervisning för att minska trängseln i skolan, sade utbildningsminister Anna Ekström vid pressträffen.
Tidigare har distansundervisning på grund av trängsel endast varit tillåtet för att undvika att det blir trångt i kollektivtrafiken när eleverna är på väg till och från skolan.

Steget före
Gullmarsgymnasiet har från och med i tisdags den 17 november infört distansundervisning för årskurs 2 och 3 på så sätt att de har undervisning på distans varannan vecka och varannan vecka vanlig undervisning i skolan.
– Vi var steget före Skolverket den här gången. Vi har precis påbörjat distansundervisningen och det är mycket lugnare i salar och korridorer nu, säger Åse Andrén-Gustafsson, rektor vid Gullmarsgymnasiet.
– Jag uppfattar det som att den information vi fick på onsdagen är förtydliganden av befintligt regelverk och att man skärper in att det är var och ens ansvar att agera så att man inte medverkar till ökad smittspridning, säger Lennart Olsson.
Distansundervisningen varannan vecka kommer att pågå höstterminen ut på Gullmarsgymnasiet.
– Vi får invänta nya besked senare. Det lär komma nya direktiv, avslutar förvaltnings-chefen.

 

 

 

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Andersson, thomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv