Störningarna i Tele2s nät drabbar kommunerna olika hårt

2019-06-18 Under tisdagsförmiddagen hade Tele2 stora störningar på sitt nät vilket lett till att SOS Alarm gick ut med en uppmaning till alla som behövde kontakta nödnumret. Även Sotenäs och Munkedals kommun har stora problem med sin växel och det påverkar trygghetslarmen i Sotenäs kommun.

SOS Alarm har gått ut med information via sociala medier till de som behöver använda nödnumret. Om man är kund hos Tele2 och det inte går att nå nödnumret uppmanar SOS Alarm att man ska ta ut sim-kortet och testa ringa igen.
– Det ska bero på att nödroamingen inte fungerar fult ut för de kunder som använder Tele2:s nät uppger Anders Klarström, presstalesperson på SOS Alarm, till GP.
Munkedals kommun uppger på sin hemsida att de har problem med sin växel. Senast det var problem med Tele2:s nät påverkade det även larmutrustning i de berörda kommunerna vilket gjorde att hemtjänstpersonal fick göra extra rundor hos patienter som hade trygghetslarm.Då berördes cirka 1000 personer i de tre kommuner av vilka som hade installerade trygghetslarm.
Lisbeth Olsson, chef för omsorgsförvaltningen i Sotenäs kommun, uppger att hon precis fått information om störningarna i Telenätet och att det ska ha en påverkan på trygghetslarmen.
– Vi är i kontakt med Örebro och larmcentralen som finns där. De tar emot larmen och ringer därefter ut dem till oss. Om de inte kan komma i kontakt med oss kommer vi att påbörja vår handlingsplan med manuella besök i likhet med hur det var under det tidigare störningarna på telenätet, säger hon.
Vid 11-tiden på tisdagsförmiddagen när Lysekilsposten var i kontakt med Lysekils kommuns växel ansvarade de för alla inkommande telefonsamtal till Munkedal och Sotenäs kommun.
Johanna Eklöf, avdelningschef för vård och omsorg i Lysekils kommun, uppger att de har varit i kontakt med larmcentralen.– Det kan förekomma mindre störningar i hanteringen av larm från larmcentralen men de ringer ut larmen till oss, så det är inget som ska påverka trygghetslarmen, säger hon.
Lysekilsposten sökte vid tid till publicering fortfarande ansvarig chef i Munkedals kommun.
Störningarna i mobilnätet ska även ha drabbat Västtrafiks kundtjänst vilket gör att det är svårt att beställa sjukresor och färdtjänst.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv