I Lysekil blir det stor musselfest för tionde året på lördag. Evenemanget samordnas med Musselloppet.

Stor Musselfest för tionde året i Lysekil

”Samarbetet med Musselloppet gör att vi lockar tusentals människor till centrum”

2015-07-31 Nu på lördag trängs mer folk än vanligt i Lysekils centrum.
För tionde året arrangeras Musselfesten och samma dag genomförs Musselloppet för sjätte året i rad med
– Detta har blivit en av de största turisthelgerna på hela året, säger Pelle Johansson, ordförande i Musselakademien.

Både Kungsgatan och Stadsparken förvandlas till ett enda stort folkmyller första lördagen i augusti. Många följer Musselloppet och i år när landslagsstjärnan Mustafa ”Musse” Mohamed,som vuxit upp i Lysekil, springer loppet för första gången väntas ännu större publik.
Lika många människor beger sig till stadsparken för att avnjuta musselrätter. Denna dag är det också många knallar på plats.
Precis som vid tidigare musselfester kommer besökare att kunna provsmaka olika musselanrättningar som lokala restauranger, fiskhandlare och producenter bjuder på.
Omtyckt inslag
Tillsammans kommer en rad lokala företag med mussel­anknytning att finnas på plats i Stadsparken.
– Provsmakningen har varit ett mycket omtyckt inslag och flera tusen smakportioner brukar gå åt. Besökarna skall få ta del av pågående produktutveckling och då också naturligtvis ha synpunkter på produkterna och komma med kritik och förslag, säger Pelle Johansson.
Flera av utställarna kommer också att erbjuda sina produkter för försäljning. Till exempel kommer färska musslor och musselsoppa att erbjudas. Musselakademien säljer frysklampar och kylväskor så musslorna håller sig kylda ända hem.
Kustnöje AB, som är ett sam­arbete mellan Lysekilskrögare, deltar med sitt restaurangtält där musselrätter serveras. Öl och vin serveras också.
Kvalitetsutveckla musslan
Musselakademien har som målsättning ”att kvalitetsutveckla den svenska musslan som kulinarisk upplevelse samt utveckla musslans betydelse för besöksnäringen i Bohuslän.
– Helt enkelt att få fler att äta mer svenska musslor”. Musselakademiens arbete bygger helt på bidrag från sponsorer och medlemmar, samt medlemmarnas ideella arbete och samarbete med olika företag, säger Pelle Johansson .
I år kommer Musselakademien återigen att dela ut ett pris till minne av Joel Haamer – svensk musselpionjär – för tredje gången.
Priset ska tilldelas en person, ett företag eller en myndighet i Sverige som på ett innovativt sätt utvecklat användningen av blåmusslor, som födoämne eller miljöförbättrande faktor. Joel hade en tydlig idé/vision om att blåmusslorna är en outnyttjad resurs. Prisets uppgift är att uppmuntra och uppmärksamma alla som driver denna idé och vision vidare framåt.
Under Musselfesten säljer Musselakademien lotter med fina priser som musselsafari, musselsupé och övernattning på hotell. Prisutdelningen äger rum klockan fem.
Prisutdelning och gratiskonsert med iNTIM
En halvtimme senare blir det prisutdelning i Musselloppet med radiolegenden Ulf Elving som speaker. Tidigare under eftermiddagen står han och kommenterar Musselloppet och intervjuvar olika profiler på Kungstorget, där Radio Bohuslän sänder direkt.
Klockan sex blir det uppträdande med sånggruppen iNTIM i stadsparken. Gruppen är kända för ”16 svenska hits på 6 minuter” som snart haröver  4,6 miljoner visningar på Youtube.
Bakom gratiskonserten står Kustnöje, Havsbadet och Lysekil i våra hjärtan.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv