Foto: Gabriel Berndtsson

Stor majoritet för utökad borgen till Havets Hus

2019-12-12 Det blev ett rungande ja till att ge Havets Hus utökad borgen med tio miljoner vid fullmäktiges möte.
Med röstsifforna 21-6 klubbades beslutet igenom. Bara Lysekilspartiets ledamöter var emot.

Oppositionsrådet Ronald Rombrant (Lysekilspartiet) konstaterade att Havets Hus är en viktig publikmagnet för Lysekil, men han ser nu hur ekonomiska orosmoln tornar upp sig i horisonten.
– Havets Hus lockar många besökare till Lysekil, men om inte budgeterade besökssiffror kan uppnås i framtiden, så belastar det kommunens ekonomi. 2015 handlade det om en kommunal borgen på 11 miljoner, 2017 utökades den till 25 miljoner och nu handlar det om 35 miljoner. Kostnaderna har ökat i motsvarande takt. Tänk om vi hade kunnat lagt de här pengarna som en grundplåt i Södra hamnen och etablera ett nytt Havets Hus där i stället.
– Vi anser att det bör göras en analys av bärigheten. Skulle besökarantalet inte öka kommer kostnaderna att hamna på skattebetalarna, fastslog Ronald Rombrant.
Krister Samuelsson (M) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag.
– Vi har inget val, även om vi delar Rombrants syn på hur det har varit och hur det kan bli.
Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) konstaterade att diskussionen om att flytta Havets Hus är historia.
– Den debatten hade vi när tog beslutet om att bevilja borgen för utbyggnaden. Det här ärendet har kommit tillbaka snabbare till oss än vad jag hade tänkt mig, men nu är vi här idag, konstaterade Johansson.
Maria Granberg (MP) ansåg inte att kommunen kan bromsa sig ur en uppförsbacke.
– Det är en nödvändig satsning som ligger helt i linje med Lysekils maritima utveckling. Placeringen är helt ideal med närhet till Kallbadhuset, Vikarvet och Kallbadhuset.
Fullmäktige beslutade att Havets Hus begäran om utökad borgen på tio miljoner kronor ska beviljas som säkerhet för upplåning till investeringar i Havets Hus.
På grund av fördyringar och satsning på fyra nya akvarier i ett Exposeum vill Havets Hus ha en utökad borgen till totalt 35 miljoner kronor.

Publicerad:
Nyhetsarkiv