Nikki Hammarström, från klätterföretaget Petzl, var inbjuden till eventet för att hålla clinics. Foto: Gabriel Berndtsson

Stor klätterträff i Brodalen lockade många besökare

2021-09-28 I helgen anordnade Svenska klätterförbundet och Bohusläns klätterklubb ett event för bergsklättrare med ett åttiotal personer från olika håll i Sverige.
– Bohuslän är unikt och man kan säga att Brodalen ligger i epicentrum, sade Mattias Hallsten, ordförande i Bohuslän.

Arrangörera bjöd in klubbmedlemmar och gäster för en helhelg för att klättra i de bohuslänska bergen. Under lördagen och söndagen fick deltagarna välja mellan olika berg och clinics.
– Vi har delat in oss i olika clinics, där man kan få lära sig något nytt och så har vi valt ut några klippor för att kunna samåka och få ihop allt med logistiken. I lördags hade vi hade fem-sex olika platser att välja på, allt från gångavstånd till klippor i grannkommunerna, berättar Emma Borggrén-Franck, Klätterförbundets generalsekreterare.

Gemensam middag
Efter en heldag på bergen sammanstrålade alla på Villa Bro för gemensam middag.
Till middagen anslöt sig även lokala klättarre och sammanlagt var de 110 personer. Under eftermiddagen/kvällen hölls ett panelsamtal som handlade om säkerhet och olyckor.
– Vi gjorde en reflektion på vad som har hänt och vad vi behöver göra framåt för att undvika olyckor. Göra sporten säkrare, helt enkelt, berättde Emma.

Galgeberget
På söndagen hängde Lysekilsposten med ut i bergen. En grupp klättrare valde Galgeberget, som erbjuder bergväggar för nybörjare till mer erfarna, ett stenkast från Röe Gård.
Nikki Hammarström, från klätterföretaget Petzl, var inbjuden till eventet för att hålla clinics.
– Idag talat vi om hur man klättrar effektivt på lite större väggar, när man behöver klättra i oilka etapper. Vi tittar på logistiken och hur man arbetar effektivt för att ta sig upp innan solen går ner på storväggar som exempelvis El Capitani Yosemite nationalpark, USA. Vi går även igenom lite räddningsövningar, berättar Nikki.
Ett femtontal personer hängde med till Galgeberget. De kom från olika platser som: Åre, Stockholm, Uppsala, Göteborg och så vidare, med det gemensamma intresset för bergsklättring.

Unikt klätterställe
Bohuslän är ett unikt klätter­ställe. Det håller faktiskt världsklass. Hit kommer besökare från hela Europa, faktiskt från hela världen. Platserna här är kända från olika klättermagasin världen över, berättar Mattias Hallsten.
Det som är unikt i Bohuslän är kvaliteten på stenen. Bergen har också sprickor, vilket innebär att man kan använda naturliga säkringar och klättarren behöver inte göra någon permanent åverkan på berget.
Bohusläns klätterklubb är en Sveriges största klubbar med närmare 300 medlemmar och bildades för över 30 år sedan.
– Förutom klättringen här i bergen bedriver vi barn- och ungdomsklättring i Rimnershallen, Uddevalla samt i Brodalen där vi byggt en stor träningsanläggning/boulderhall. Vi har också en stuga för medlemmar och andra gäster i Bärfendal. Vi anordnar olika aktiviteter, träffas och reser. Bergsklättring är en bra sport som passar alla, man väljer själv vilket nivå man vill klättra på, avslutar Mattias.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtsson, gabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Annons
Nyhetsarkiv