Stor fastighetsaffär i Lysekil

Willhem köper Akelius fastigheter för 5 miljarder i Västsverige

2016-04-08 En rad stora hyresfastigheter i Lysekils tätort byter ägare när Willhem, som ägs av Första AP-Fonden, köper fastigheter för 5 miljarder av Akelius.
– Vi är väldigt nöjda med att Willhem är köpare. Vi vet att Willhem är en mycket bra hyresvärd och arbetsgivare, säger Pål Ahlsén, vd och koncernchef för Akelius.

I Lysekil är det åtta stora hyresfastigheter som byter ägare till hösten när Sveries största privata fastighetsbolag säljer av tillgångar i Sverige för att i stället satsa i metropoler som Paris, Toronto och New York.
I Lysekil handlar det om stora fastigheter som Abba-huset, ICA-huset och de båda centrumfastigheterna vid Kungstorget som inrymmer Akademibokhandeln och Folktandvården, samt hyresfastigheter vid Korsgatan, Gränsgatan och Stora Kyrkogatan.
Fastigheterna har ägts av Akelius Residential Property AB, ett börsnoterat bolag som till 90 procent ägs av en välgörenhetsstiftelse.

Säljer 119 fastigheter
Det är inte bara i Lysekil som Akelius säljer fastigheter, utan totalt säljer man 119 fastigheter i Göteborgsområdet, Borås, Trollhättan, Skövde, Lysekil, Karlstad till samma köpare, Willhem som ägs av Första AP-fonden. I köpet ingår totalt 4.300 lägenheter och ett stort antal kommersiella butikslokaler.
Priset uppgår till 5 miljarder kronor, 16 000 kronor per kvadratmeter. Tillträde sker i september.
I och med försäljningen äger Akelius 17 400 lägenheter i Sverige, varav 8 700 i Stockholm och 6 600 i Öresundsregionen. Under det senaste året har Akelius gjort en rad fastighetsförvärv utomlands, bland annat i Tyskland, England, Frankrike, Kanada och USA.

 

Publicerad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Annons
Nyhetsarkiv