Masten i Stångholmesund är renoverad och lackad och står åter rest på berget. Från vänster ses eldsjälarna Stig Karlsson, Gösta Holmin, Bengt Erlandsson, Jan Johansson, Rustan Olsson, Mikael Pehrson och Holger Bernhardsson. På bilden saknas Jan Norén, som stod bakom kameran. Foto: Jan Norén

Stångholmesunds Sjöbodsförening gör mycket i det tysta

2021-09-24 Stångholmesunds Sjöbodsförening har funnits i sin nuvarande form i ett 50-tal år och gör mycket i det tysta i samverkan med Curmanska stiftelsen, Kungliga Vetenskapsakademien och kommunen för att området ska hållas fräscht och snyggt och inte förfalla.

– Allt bygger på att vi är ett gäng goa gubbar som gillar att träffas och ha roligt ihop. Vi har ständigt nya projekt på gång, säger Jan Norén.
Stångholmestunds Sjöbodsförening har ett 80-tal medlemmar. Deras klubbhus finns i sjöboden närmast det gröna kanothuset och här träffas ett gäng äldre män i 70-85-årsåldern flera gånger varje vecka. När LP är på plats en ljummen och solig septemberdag möter vi Stig Karlsson, Gösta Holmin, Bengt Erlandsson, Rustan Olsson, Mikael Pehrson, Jan Johansson, Holger Bernhardsson och Jan Norén.

Träffas nästan varje dag
– Under våren, sommaren och hösten blir det nästan varje morgon. Vi dricker kaffe, pratar om allt möjligt och ofta är det någon som har en idé om något som vi behöver ta tag i, berättar gentlemännen.
Det senaste projektet var det den gamle seglaren Gösta Holmin som tog initiativ till.
– Han såg en dag att masten på berget behövde slipas och lackas, så vi fällde ned den, bar iväg den, renoverade den och satte den på plats igen. Vi var 7-8 gubbar som fick vara med och bära den. Masten är en prydnad i området, säger Jan Norén.
Andra projekt som man gjort de senaste åren är att renovera fyren i området, lagt nytt golv i klubbhuset och mycket annat som ökar trivseln både hos klubben och för allmänheten.
– Vi har ett väldigt fint samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien, Curmanska stiftelsen och kommunen. Det är aldrig några problem när vi har idéer om olika saker som måste åtgärdas, berättar de.
– Vi försöker också hålla rent och snyggt i området. Ser vi någon som skräpar ner, så säger vi till dem att plocka upp och om vi inte ser när det sker, så plockar vi upp skräpet själva.

Bred kompetens
Stångholmestunds Båtägarförening har utöver de informella frukostmötena, även regelbundna protokollförda möten och årsmöten och fungerar som vilken annan förening som helst.
– Vi har en bred kompetens i styrelsen, med pensionärer som tidigare har varit allt ifrån tandläkare till elektriker, civilingenjörer och ekonomichefer. Tyvärr har vi samma problem som många andra föreningar, nämligen svårigheter att engagera yngre krafter, men vi får hoppas att nya och yngre krafter vill komma in och ta över efter oss en vacker dag, Som sagt, så fyller vår lilla förening en viktig social funktion för oss pensionärer. Samt att vi får visa upp denna vackra del av Sveriges framsida!

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Annons
Nyhetsarkiv