Ett viktigt steg i installationen av det första 1 MW steget i Sotenäs Vågkraftsanläggning på västkusten togs i helgen i och med sjösättningen och inkopplingen på nätet av det 120 ton tunga undervattensställverket. Foto: Seabased

Ställverk för vågenergi har anslutits till nätet

”En viktig milstolpe – första gången i världen”

2015-12-16 I helgen uppnåddes en viktig milstolpe för både vågenergibolaget Seabased och energibolaget Fortum när undervattens-ställverket i vågkraftsparken utanför Smögen anslöts till nätet.
– Det är första gången i världen en nät-anslutning av ett undervattensgeneratorställverk har genomförts, säger professor Mats Leijon, VD på Seabased.

En dryg halvmil nordväst om Smögen byggs efterhand en demonstrationsanläggning för vågkraftverk upp. Det är Seabased och Fortum som gör denna satsning i ett gemensamt projekt, med stöd av 139 miljoner kronor från Energimyndigheten.

– Vi är mycket glada att vi har uppnått den här viktiga milstolpen, säger Mats Leijon.

– Det här är en stor dag för oss. Nu återstår enbart att koppla på bojarna, därefter kan vi leverera elektricitet till kunderna, säger Heli Antila, forsknings- och utvecklingschef på Fortum och konstaterar att…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Annons
Nyhetsarkiv