Sotenäs vårdcentral firade 10-årsjubileum

2019-10-06 Det var uppdukat med frukt, snittar och tårta på Sotenäs vårdcentral. Orsaken var att man fyllde 10 år.

Vårdvalsreformen infördes 2009 och innebar att patienter kunde välja vårdcentral (lista sig) och att det var fritt för läkare och sjukvårdspersonal att starta privat verksamhet. I Hunnebostrand startade läkarna Thord Svanberg och Jobst Majländer Sotenäs vårdcentral i september 2009. Jobst Mailänder är numera verksamhetsansvarig.
När de startade hade de 3 600 listade patienter och förutom de två läkarna var det sex andra i personalen, administratörer, sjuksköterskor och vårdbiträde. Nu, tio är senare, är det tre läkare och 14 andra anställda. Antalet listade patienter är nu 5 600. I det sammanhanget ska man betrakta att Sotenäs kommun har lite drygt 9 000 invånare. Det har gått bra för vårdcentralen, varje år samlar Landstinget i Västra Götaland in en enkät, där 200 listade vid var och en av de 200 vårdcentralerna i regionen får besvara ett antal frågor. Under de 10 åren som vårdcentralen i Hunnebostrand funnits har de alltid kommit bland de fem bästa.
Under senare år har man gjort en del förändringar. Thord Svanberg har pensionerat sig och två nya läkare, Anna Stubberöd och Tomas Endre, har anställts. Numera får man ringa och beställa tid för läkarbesök, tidigare kunde man bara gå dit på förmiddagen och vänta på att få träffa en läkare. Det nya systemet har gjort det lugnare, även om det fortfarande kan vara en viss telefonväntan. Detta håller man på att åtgärda. Dessutom har man utvecklat en digital funktion. Patienten kan chatta – skriva en fråga –och få svar av en läkare. Läkarna svarar varje dag fram till klockan 15.00.
Det var många gratulanter där, bland annat kommunrepresentanter, och personal från Tumlaren och Närhälsan.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv