Gerardo Alas och Stellan Welin, (S), påminde om att beslutet är viktigt för att säkra framtiden för näringslivet.

Sotenäs kommunfullmäktige antog planen för Hagaberg

Banar väg för en biogasanläggning

2016-02-21 Sotenäs kommunstyrelse och sedan kommunfullmäktige tog på torsdagskvällen beslutet att säga ja till detaljplanen för Gravarne 3:1 och 3:6, alltså Hagabergsområdet mellan dagens Orklafabrik och grannen Lerøy. Här ska den planerade biogasanläggningen ligga, avsedd ta hand om bägge företagens avfall och göra ny energi och nya produkter av det som idag är skräp: kort sagt, man utvinner nya positiva saker ur det man idag slänger bort till höga kostnader.

Samtliga partier verkade nöjda och när KF-ordföranden Peter Hemlin (M) slog klubban dånade det extra: ett historiskt beslut även om alla inser, att det (förmodligen) blir överklagat: de omkringboende främst har vid flera möten uttryckt oro för främst luktpåverkan och minskning av fastighetsvärden. Men nu var det baxat ända hit.

Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) – själv tidigare fiskbullearbetande på Abba/Orkla – mös redan när han meddelade kommunstyrelsens beslut som skickade frågan vidare till fullmäktige: En stark majoritet, det visar på att vi kan samverka och driva frågan framåt.

Peter Hemlin instämde efter KS-mötet:

– Ett viktigt beslut för vårt näringsliv. En vinst för en offensiv satsning. det kommer ge symbioseffekter för forskning, för andra typer av kunnande.

Flera talare gick upp inför KF-beslutet, som skjutits in sist i raden av andra ärenden:

– Satsningen på ett symbioscenter är ett av de största i Sotenäs historia…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv