Snart ges influensavaccin hos Närhälsan

2021-10-29 Närhälsans vårdcentraler erbjuder gratis influensavaccination från och med 9 november för personer som är 65 år eller äldre och de som tillhör en riskgrupp. Från 22 november erbjuds övriga invånare vaccination och kommer att kosta 230 kronor.

Det är lätt att bli smittad av influensa. Viruset sprids genom hosta och nysningar eller vid nära kontakt med en smittad person. Vanliga symtom vid influensa är hosta, hög feber och värk i huvud, muskler och leder. Influensa är ofarlig för de flesta. Andra blir svårt sjuka med livshotande tillstånd, till exempel lunginflammation och blodförgiftning.

– Genom att vaccinera dig får du ett bättre skydd mot influensa och minskar risken att bli allvarligt sjuk, säger Monica Radeberg, samordnande chefläkare på Närhälsan. 

Besök din vårdcentrals webbplats 
Hur vaccineringen kommer att gå till kommer variera mellan vårdcentralerna.  Vissa vårdcentraler erbjuder drop-in, medan andra har tidsbokning. Det förekommer också att vaccinationen utförs i lokaler separerade från vårdcentralen. Därför är det viktigt att besöka sin vårdcentrals webbplats eller ringa och lyssna av information på telefonsvararen om hur du ska gå tillväga.

Vaccinationen kommer att genomföras på ett sådant sätt att trängsel och smittspridning förhindras. Är du sjuk eller har sjukdomssymptom ska du boka om din tid. Använd gärna kortärmat för att underlätta vaccinationen och följ anvisningarna på plats.

Äldre och riskgrupper prioriteras  
På grund av rådande pandemi är det extra viktigt att prioritera vaccination av riskgrupper. Du har större risk att bli allvarligt sjuk och bör vaccinera dig om du är 65 år eller äldre, gravid eller har någon av följande sjukdomar: 

  • Kronisk lungsjukdom, till exempel KOL och svår astma
  • Kronisk hjärtsjukdom
  • Diabetes
  • Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering
  • Kronisk leversvikt eller njursvikt
  • Annan sjukdom som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, till exempel extrem fetma, neuromuskulär sjukdom eller flerfunktionshinder

Folkhälsomyndigheten betonar även vikten av att hushållskontakter samt all personal inom vård och omsorg som arbetar nära personer i de olika riskgrupperna vaccinerar sig.

Möjlighet att få tredje dos samtidigt
Personer som under året fyller 65 år eller är äldre kommer att kunna få sin tredje vaccindos mot covid-19 vid samma tillfälle på ett flertal av Närhälsans vårdcentraler, förutsatt att det gått minst sex månader sedan personen fick dos två. Även gällande detta finns mer information på respektive vårdcentrals webbplats.

Publicerad:
Annons
Nyhetsarkiv