Foto: Pixabay

Smittspridningen ökar snabbt – Lysekils kommun ber om hjälp

"Bemanningsläget mer ansträngt än någonsin"

2022-01-31 Smittspridningen fortsätter öka och Lysekils kommun har det, liksom många andra arbetsgivare, tufft med bemanningen. Förra veckan gick de därför ut med ett Facebook-meddelande där de bad allmänheten om hjälp. Även den som inte är utbildad kan vara till stor nytta.

För lite mer än en vecka sedan rapporterade Lysekilsposten om en oroväckande hög spridning av covid-19. Enligt folkhälsomyndighetens statistik hade 142 nya fall bekräftats i Lysekil under vecka 2, medan 22 479 nya fall hade bekräftats i Västra Götaland.

344 nya fall i Lysekil

I Smittskydd Västra Götalands senaste veckorapport kan man läsa att motsvarande siffror för vecka 3 var 344 nya fall i Lysekil och 44 791 nya fall i regionen. En enorm ökning, med andra ord. Den höga smittspridningen i kombination med folkhälsomyndighetens restriktioner har lett till hög sjukfrånvaro på arbetsplatserna. Lysekils kommun gick under onsdagen den 26e januari ut med ett meddelande på sin Facebook-sida där fler händer inom kommunens verksamheter efterlystes.

–Även den som saknar utbildning kan vara till hjälp genom att utföra enklare sysslor, säger Hampus Karlsson, vård- och omsorgschef, Lysekils kommun.

Eva Andersson är förvaltningschef på socialförvaltningen. Hon berättar att problemen är stora inom socialtjänsten.

– Och vi vet att det kan vara svårt att få tag i utbildad personal. Därför vänder vi oss till alla som kan hjälpa till på något sätt. Den som inte är utbildad skulle kunna hjälpa till med serviceuppgifter eller vara med och assistera den ordinarie personalen, säger hon.

Ansträngt läge

Bemanningsläget för kommunens verksamheter är mer ansträngt än någon gång tidigare under pandemin, berättar Helen Karlsson, HR-chef, Lysekils kommun.
Att de olika verksamheterna har problem samtidigt innebär förstås ett problem i sig självt.

– Det blir svårt med omfördelning. Om vi till exempel flyttar någon från utbildningen till omsorgen så blir det ju ännu tuffare inom utbildningen istället, förklarar hon.

En god nyhet är att hon berättar att väldigt många har hört av sig efter att ha läst kommunens Facebook-annons. Bemanningsavdelningen arbetar nu både dag- och kvällstid med att få in de nya kollegorna i kommunens verksamheter så fort som möjligt.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv