Smittspridningen av covid ökar i Lysekil igen

2021-03-30 Smittspridningen i Sverige är hög liksom i många andra länder i Europa. Samtidigt planerar man för att sakta öppna upp i samhället.
Både från Närhälsan och Capio i Lysekil har antalet som vill testa sig ökat kraftigt de senaste dagarna. Man har också sett fler fall av covid.
Vaccineringen fortsätter i Lysekil och det är fortfarande 75 år och äldre som gäller.

– Det är lite oroväckande, för det är en ökning som vi inte sett på länge, säger både Elin Hansson, chef på Närhälsan och Susanne Thörnblom på Capio i Lysekil.
– Vi ser också att flera av de vi provtog i fredags är positiva, påpekar Elin.

Försöker gå före i kön
I veckan kommer med stor sannolikhet många fritidsboende för att fira påsken i sina hus på kusten.
– Samtidigt går snart skolan på påsklov och då hoppas vi, om det nu är så att det vi ser är en stor ökning, att lovet ska kunna mildra det förloppet, förklarar Elin.
Både på Capio och Närhälsan fortsätter vaccineringen av 75 år och äldre. På båda mottagningarna har man personer som försöker gå före i kön.
– Vi avbokar alla under 75 år som bokar sig och vi vädjar till dem som inte har åldern inne att inte försöka. Det här tar kraft och energi från vår dagliga verksamhet, säger Elin.
Respektera de regler som gäller är alltså uppmaningen, från vårdcentralerna i Lysekil. Det är 75 plus som gäller och man kommer gå ut med information när det ändrar .sig
– Vi vaccinerar så fort vi kan och allt eftersom vi får vaccin, säger Elin och Susanne.
En uppmaning från Närhälsan är att inte lista om sig för att den ena vårdcentralen kommit längre fram i vaccinationen.
– En vecka ligger en av oss före och nästa vecka är det den andra,. om man listar om sig finns alltid risken att man hamnar mellan stolarna i vaccinationen, förklarar Elin.

Astra Zenecas vaccin har varit omtalat, men är igång för personer 65 år och äldre. Är det många som ifrågasätter och inte vill ta vaccinet och vad gäller då?
– Några har varit tveksamma, men vi känner oss trygga med att Läkemedelsverket har gett klartecken. De som tackar nej till det som erbjuds hamnar i fas fyra, vilket är mycket längre ner på turlistan, förklarar Elin och Susanne.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv