Smittan är hög i Lysekil – lite som en kamp mot klockan

2021-04-27 Rapporterna från Västra Götalandsregionen visar att Fyrbodal sticker ut. Antalet positiva covidfall ligger högt och Lysekil är inget undantag.
– Smittan och vaccinet går en kamp mot klockan, det säger både Susanne Thörnblom, verksamhetschef på Capio Läkarhus Lysekil och Elin Hansson, chef på Närhälsan Lysekil.

Smittan är hög i Lysekil som tidigare och länge varit ganska förskonade.
– Jag upplever att för ett år sedan var vi bättre på att distansera oss. Nu när vi har mer smitta och ett mer smittsamt läge, det är lite olyckligt, säger Elin.
På Capio testar vi fler än tidigare och 10-15 positiva fall har vi haft per dag. De är också vad vi får höra när vi talar med regionen, att man ser att Fyrbodal sticker ut. Vi tror att den här höga puckeln håller i sig någon vecka till och att vaccinet är det som kommer få det att sjunka, förklarar Susanne.

60 plus gäller
På båda vårdcentralerna är det 60 år och äldre som gäller för vaccin.
– Vi ser att de är färre som försöker boka sig nu som inte är i rätt ålder. En anledning är troligen den oro som vi såg bland de äldre och att vi kommit ner i åldrarna nu, förklarar Elin.
Prognosen beträffande vaccin ser positiv ut med mycket vaccinleveranser framöver. Samtidigt ser man sommaren som en stor utmaning, dels med personal som vill vara lediga men också med att invånarantalet ökar.
Det är sagt att där man tar sin dos ett ska man också ta den andra sprutan. Det är den informationen som gäller idag, säger Elin, men påpekar att beslut kan ändra sig snabbt, det är något de fått erfara under den här pandemin.

Håll avstånd
Närhälsan räknar med att klara sig med sina lokaler samtidigt som de gått ihop flera enheter och fått ett bra flöde med stora lokaler i Dingle.
– Där har vi ökat vaccinationstakten med nästan det tredubbla per dag. Samtidigt som det sker på ett tryggt och säkert sätt där man kan hålla avstånd till varandra, förklarar hon.
– Folk är trötta på det här nu med isolering och karantän. Men vi måste hålla i och hålla ut. Vi har fått en bra bemanning för att klara sommaren, så vi kommer att klara av vaccineringen. Det är min känsla, säger Susanne.
Uppmaningen från både Närhälsan och Capio är att vara försiktigs och visa hänsyn till varandra.
– Man vet aldrig vart man blir smittad eller vem som smittar, säger Elin och Susanne.
De uppmanar också alla att uppdatera sig på respektive hemsidor för vad som gäller och hålla telefonlinjerna öppna för dem som verkligen behöver.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Annons
Nyhetsarkiv