Tre företagssamma kvinnor som alla har möjlighet att lyckas med sina affärsidéer på marknaden. Mai Thai (i mitten) får 15.000 kronor för sin idé, andrapristagaren Anna Urombi (till höger) vinner 8 000 kronor medan tredjepristagaren Carina Forsman (till vänster) får 5.000 kronor. Tävlingen är ett sätt för Almi Väst att lyfta innovationer, och i samband med Lysekil Women´s match kvinnliga innovatörer. Foto: Marie Larsson

Smartare och billigare aktieförvaltning

Mai Thai vann första pris i Pitcha din idé i Lysekil - LP presenterar de tre vinnarna

2015-08-12 Ett nytt, enklare och billigare system för kapitalförvaltning vann första pris i Almi Västs innovationstävling, Pitcha din idé, när den avgjordes i Lysekil i förra veckan.
Bakom företaget står Mai Thai och Nanna Stranne från Göteborg

Göteborgskvinnor tog även hem både andra- och tredjeplatsen i den regionala tävlingen.
Mai Thai får 15.000 kronor för sin idé, andrapristagaren Anna Urombi vinner 8 000 kronor medan tredjepristagaren Carina Forsman får 5.000 kronor.

Säljer färdiga förslag
Mai Thai, som har grundat Sigmastocks, berättar att bolagets idé är att sälja färdiga förslag på aktieportföljer.
Målgruppen är personer som investerar långsiktigt i aktiefonder, men som – enligt Mai Thai – betalar omotiverat höga avgifter till fondbolagen.
– Det hela började med att vi ställde oss frågan: hur kommer det sig att så många människor i Sverige fortfarande investerar sina pengar i dyra fonder, som gång på gång underpresterar på grund av sina höga avgifter? Att investera i en klassisk fond är detsamma som att ge bort en stor del av pengarna, men på grund av bristen på alternativ lägger en majoritet av oss fortfarande våra besparingar i detta orimligt kostsamma system, säger Mai Thai.

Låg förvaltningskostnad
Sigmastocks skapar aktieportföljfördelningar, vilket gör det möjligt för enskilda sparare att förvalta sina tillgångar till en bråkdel av vad det kostar att investera via en bank eller en fond.
– Våra datorer och akademiskt validerade algoritmer söker igenom samtliga företag på utvalda marknader, skapar stabila och långsiktiga portföljfördelningar, och uppdaterar kunderna regelbundet kring förändringar. Ens eget sparande speglar Sigmastocks innehav, samtidigt som man har full kontroll över sitt kapital.
I Lysekil presenterade hon idén och konceptet bakom Sigmastocks. Fokus låg på att beskriva idéns nyhetsgrad, potential och kundnytta och vilka behov på marknaden den tillfredsställer.
Juryn utser den idé som anses ha bäst potential och förutsättningar att nå marknaden.
Juryn tittar på idéns nyhetsgrad, hur den tillfredsställer ett behov på marknaden och ger ökad kundnytta samt dess kommersiella möjligheter på lång sikt.

”Kul att bli jurybedömd”
– Det är kul att få pitcha sin idé för en jury. Det är alltid bra att få feedback och hur man kan presentera idén bättre, säger Mai Thai.

Hur gick det till i praktiken?
– Totalt var vi elva som tävlade och i första rundan fick alla pitcha sitt bidrag. Därefter gick fem vidare till en finalrunda och då var det dags för en ny pitch innan juryn utsåg den idé som ansågs ha bäst potential och förutsättningar.
Hade du räknat med att vinna?
– Nej inte alls, utan fokus låg som sagt på att få pitcha. Som deltagare fick vi inte se varandras pitch, så det gick inte att få en tydlig känsla av hur man låg till. Jättekul att det hela gick bra.
Förstapriset på 15 000 kronor. Vad händer med dem?
– Pengarna går till vår fortsatta utveckling av Sigmastocks.
Dubbel pristagare
Tvåa respektive trea i tävlingen blev två andra Göteborgsföretagare. Anna Urombi från Desticom och Carina Forsman från Animal Healthcare Solutions.
I samband med tävlingen utsåg också Turistrådet i Västsverige den bästa idén inom besöksnäringen. Den tävlingen vanns av Anna Urombi, som alltså bled dubbel pristagare denna dag.
– Jag och min kollega Malin Jungerstedts utvecklar Destination Compensation – en tjänst för webshopar och researrangörer online som vill sälja mer genom att ge sina kunder mer meningsfulla shoppingupplevelser.

Hur går det till?
– Detta gör vi möjligt genom att utveckla en plug-in, som webshoparna/researrangörerna kan installera på sina sidor, och som gör det möjligt för kunderna att i samband med sitt köp skänka pengar till ett lokaltförankrat, småskaligt utvecklingsprojekt i Sverige eller utomlands som på något sätt relaterar till den köpta produkten.

Kan du ge några exempel?
– Om en kund exempelvis köper en tröja som är tillverkad i Bangladesh, får hen möjlighet att skänka pengar till en organisation som jobbar med att stärka unga kvinnor inom entreprenörskap i just Bangladesh. Eller om en kund bokar en resa till Tanzania via en researrangör online, så får hen möjlighet att skänka pengar till en organisation i Tanzania som jobbar med gatubarn.

Hur kom ni på idén?
– Idén kom vi på när vi själva var ute och reste och kände att vi på något sätt ville ”ge tillbaka till samhället som vi besökte.Vi upptäckte ganska snabbt att det var svårt och tidskrävande att hitta intressanta lokala projekt att stödja. Vi vill verkligen stödja de lokala krafterna och inte gå via de stora organisationerna. Vi kom då att tänka på hur smidigt det vore att kunna skänka pengar, redan i samband med sitt köp av resa.
Fick hjälp av Chalmers
– Vi utvecklade idén vidare, kom med Chalmers Innovations Start-up camp och bildade bolag förra hösten. Vi har idag fem mindre researrangörer som testar en enkel version av vår tjänst och under hösten nu ska vi testa en betaversion av vår plug-in tillsammans med ett tiotal webshopar. Så nu är vi på jakt efter webshopar som är intresserade av att testa vår plug-in kostnadsfritt under ett par månader.
– Genom att föra samman e-handel som växer för varje dag, med välgörenhet där allt fler anger att de skulle vilja skänka i samband med sitt köp, vill vi få konsumenter att på ett enkelt sätt få en mer engagerad, positiv och meningsfull shoppingupplevelse, säger Anna Urombi.

Tredje pris

Carina Forsman, som tog tredje pris i Pitcha din idé, har en gedigen erfarenhet som uppfinnare. Hon är legitimerad djursjukskötare och har 15 års branschvana inom djursjukvården. Nu tävlade hon med produkten Fastrid, som är en fixeringsanordning för infusionsaggregat, vilken kan användas när man sätter på katetrar inom djursjukvården och även som regulator för apparatdykning.
– Jag tröttnade på ett av många osmidiga och tidskrävande moment i vardagsarbetet och började fundera på en lösning som utvecklades till produkten Fastrid. På denna resa har jag lärt mig hur processen går till och känner mig nu redo och taggad att utveckla fler produkter som i dagsläget är idéer. Många moment i uppfinnarprocessen tar tid och måste få ta tid men ibland handlar det om att sparka sig själv i häcken och skrida till verket! Branschen jag verkar inom är kraftigt expanderande både när det gäller antalet sällskapsdjur samt kvaliteten och komplexiteteten på vården. Vi behöver kunna jobba effektivare, mer hygieniskt och inte minst på ett sätt som ger vården mervärde för både personal, patienter och djurägare. Att uppnå just dessa mål är huvudsyftet med mina produkter, säger hon.
Hennes viktigaste uppfinnarråd är:
– Utnyttja ditt nätverk och ge inte upp!
”Grunden till att samhället utvecklas”
Tävlingen är ett sätt för Almi Väst att lyfta innovationer och skedde i samband med seglingsveckan Lysekil Women´s match Race.
– Att få fler som utvecklar produkter och tjänster är viktigt. Dels är det viktigt för individer att få känna att man utvecklar någonting. För Sverige är det avgörande, säger Marie Olsson, innovationsrådgivare på Almi Väst och tävlingsledare.
– Innovationer är grunden till att samhället utvecklas. Idag har vi saker och tar del av tjänster runt om oss som vi tar för givet. För tio år sedan var det många av de sakerna som inte fanns.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv