Claes Stjernfelt och Margareta Torsson sitter i samma skuta. I ett blindtest i Skaftö Folkets Hus ska sex viner bestämmas under maxtiden femtio minuter. Det vinnande laget går vidare till regionens tävling.
Foto: Gabriel Berndtsson
Claes Stjernfelt och Margareta Torsson sitter i samma skuta. I ett blindtest i Skaftö Folkets Hus ska sex viner bestämmas under maxtiden femtio minuter. Det vinnande laget går vidare till regionens tävling. Foto: Gabriel Berndtsson

Smaklökarna sattes på prov i vintävling

2015-01-23 Munskänkarnas Skaftösektion anordnade vintävling på vinets Dag i Skaftö Folkets Hus. I ett blindtest skulle sex viner bestämmas under maxtiden femtio minuter. Det vinnande laget går vidare till en regiontävling. Där ifrån tar sig de fem bästa till riksfinal. Segraren får slutligen representera Sverige i EM.
Startfältet var för kvällen ett tiotal medlemmar och framför sig hade tvåmannalagen tre röda och tre vita viner framför sig. Här gällde det att lista ut druvan, vilket land vinet kommer från och vilken region.

– Tar man det på första försöket, får man två poäng för druvan, ett för landet och ett för regionen. Man får även ett andra försök. Jag ser det som en kombination av tur och skicklighet, förklarar Magnus Gustafsson, ordförande i Skaftö­sektionen.

Spottar ni ut vinet eller dricker ni?
– Det beror på sammanhanget. Då jag tävlar brukar jag spotta annars är man inte riktigt alert på det sjätte vinet. Är man på en större vinprovning är det en förutsättning, påpekar Magnus.
De tävlande börjar med att snurra på glasen och titta på färgen, doftar på vinet och slutligen låter de smaklökarna arbeta.

Doften avslöjar…

– Färgen kanske inte alltid säger så mycket på de vita vinerna men på de röda vinerna kan de avslöja oftast ålder på vinet, vilka druvor det inte är eller kan vara. Doften är otroligt viktig, man kan nästan rangordna ett vin efter doft, smak och utseende, berättar Magnus.
Skaftösektionen brukar ha sex sammankomster per år, i dagsläget har de 115 medlemmar.
– Det är ett fantastiskt stort intresse här på Skaftö. Vi har också en stor utbildningsverksamhet, och bedriver kurser på olika nivåer men en eller ett par kurser varje år. Det har vi gjort under ett antal år nu och många ur sektionens medlemmar har gått någon av munskänkarnas utbildningar. Det är lite av munskänkarnas målbild, att sprida kunskap om vinet och vinodling, berättar Magnus avslutningsvis.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv