Äggen som sitter i vänstra delen av klippväggen i mjukbottenakvariet är svartblåa eftersom honan sprutar in bläck i äggen förmodligen för att de ska bli oaptitliga för hungriga djur i havet och svåra att se. Foto: Martin Stjernstedt, Havets Hus

Skygg bläckfisk på Havets Hus har lagt ägg

2022-05-11 I början av året fick Havets Hus en ny invånare - en bläckfiskart som heter kragsepia. Nu vet man att det är en hona för den har lagt ett 15-tal små svartblåa ägg på klippväggen i det stora mjukbottenakvariet.

Den här arten är expert på att gömma sig och är dessutom mest aktiv på natten. Bläckfisken hade gått in i en havskräftbur och lämnades till Havets Hus av yrkesfiskarna Bobo och Kerstin Royson. De fångade den på ungefär 60 meters djup i Gullmarn vid Fossen, som ligger mellan Jordfall och Skårfärjan på Uddevallasidan.
Martin Stjernstedt, marinbiolog, på Havets Hus, berättade när kragsepian just lämnats in att arten är vanligt förekommande och lever på 60 meters djup och djupare i våra svenska vatten. Normalt fiskar man inte efter den här arten eller dyker på de djupen.

Åt räkor
Kragsepian verkade trivas på Havets Hus de första dygnen i sin nya hemvist, den grävde ner sig i leran, simmade omkring på natten och åt de räkor som personalen lagt ned i akvariet.
Nu har man fått bevis för att kragsepian trivs, då hon lagt ägg på klippväggen i det stora lerakvariet som stod klart förra året. Där har blä’ckfisken möjlighet att gräva ner sig i leran. Den rör sig väldigt lite på dagen, men när belysningen släcks så blir den mer rörlig och letar efter byten den kan ta, berättar Havets Hus i ett pressmeddelande.
Kragsepian får frysta räkor som placeras i akvariet strax innan det släcks.
Med lite tur kan man se denna bläckfisk sitta nära glaset, förmodligen delvis nedgrävd.

Mycket är okänt
Även om den klassas som vanlig i Sverige så är mycket okänt om Kragsepia, Rossia sp, berättar Havets Hus. Typiskt för denna grupp av bläckfisk är att de är kortlivade – de lever ofta inte mer än ett till två år, de dör ofta strax efter parningen och äggläggningen. Honan lägger ofta 30–40 ägg på hårda ytor, ofta i snäckskal. Äggen kläcks efter cirka 50 – 100 dagar och bläckfiskarna blir fullvuxna efter cirka 8 månader.

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv