Skärpt straff för kvinnan som dödade maken

2019-11-13 Hovrätten skärper straffet till fyra års fängelse för den kvinna i 70-årsåldern i Lysekil som dödade sin svårt sjuke make med kniv.
Hovrättens ledamöter var eniga i sin dom.

Det var i början av april som hemtjänstens personal slog larm till polis och ambulans efter att de funnit en död man och en svårt skadad kvinna i en lägenhet på Drottninggatan i Lysekil.

Kvinnan dödade sin make genom att skära honom i handleden med en kniv. Sedan försökte hon göra samma sak med sig själv, men överlevde.

I förhör har kvinnan hävdat att hon och maken varit muntligen överens om att ta sina liv efter mer än 50 års äktenskap.

Åklagaren ville att kvinnan skulle dömas till mord och att fängelsestraffet skulle skärpas.

Åklagaren var därför inte nöjd med domen vid Uddevalla tingsrätt på två års fängelse för dråp och överklagade därför domen till Hovrätten för västra Sverige i Göteborg.

Även hovrätten konstaterar i sin dom att det finns förmildrade omständigheter som medför att kvinna ska dömas för dråp, men ser det inte som ett rent barmhärtighetsmord när en svårt sjuk person på ett klart och tydligt sätt ber en anhörig. I det här fallet fanns ingen skriftlig överenskommelse.

Hovrätten tar precis som tingsrätten hänsyn till kvinnans ålder och dömer kvinnan till fyra års fängelse, i stället för sex års fängelse, vilket hade blivit fallet om den tidigare ostraffade kvinnan hade varit yngre.

 

 

 

Publicerad:
Nyhetsarkiv